Passionsfruktscurd: Recept till Tårta och Dessert - Allt om Bakning

Passionsfruktscurd: Recept till Tårta och Dessert

Passionsfruktscurd  är otroligt god, ett recept som är somrigt syrlig och som passar utmärkt till allt från tårta som till dessert. En syrlig curd, precis som lemon curd, kan lätt användas till en somrig tårta, påsktårta eller varför inte midsommartårta. Men du kan naturligtvis även använda passionsfruktscurd till en rad andra olika bakverk.

Recept Passionsfrukt Curd

Passionsfruktscurd recept till tårta och dessert

Smakkombinationer med passionsfruktscurd

Passionsfrukten är en syrlig frukt, som är mogen att använda när skalet är lite buckligt. Frukten förvaras i rumstemperatur. En omogen passionsfrukt kan man låta ligga framme i rumstemperaturen några dagar, så mognar den snabbt på sig. Passionsfruktscurd passar med en rad olika fyllningar. Jag listar några av dem här nedan.

• Passionsfruktscurd och vit chokladmousse

• Passionsfruktscurd och choklad

• Passionsfruktcurd, jordgubbar och mango

• Passionsfruktscurd, jordgubbar och maräng

• Passionsfruktscurd, hallon och choklad

Passionsfruktscurd recept till tårta och dessert

Andra Curd Recept

Recept Passionsfruktscurd

  10 st passionsfrukter
  rivet skal och saft från ½ citron
  1 dl strösocker
  2 st hela ekologiska ägg (från frigående höns, utomhus)
  1 st ekologisk äggula
  1 msk majsstärkelse
  50 gram rumstempererat smör

Gör så här:

1. Förberedning: Riv zesten från citronen och pressa citronsaft, gröp ur passionsfrukterna, mät upp alla ingredienser i varsina skålar, se till att smöret är rumstempererat. Sätt en finmaskig sil över en skål, ha en visp till handa, och rengör en glasburk med lock.

2. Passionsfruktscurd: I en tjockbottnad kastrull, tillsätter du den rivna zesten från citronen och citronsaften samt de urgröpta passionsfrukterna. Låt koka samman 1 minut.

3. Tag av kastrullen från plattan, sila allt genom den finmaskiga silen, för att få bort zesten och passionsfrukternas kärnor. Skölj ur kastrullen så du inte får några citron zest kvar. Häll tillbaka citron/passionsfrukts saften, till kastrullen igen.

4. Tillsätt socker, hela ägg och äggula, samt majsstärkelse, ner i kastrullen och rör samman alla ingredienser. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och sjud under konstant omrörning. Sjud tills krämen blivit tjock. Sluta inte vispa i krämen, då kommer äggen att koagulera och det blir klumpar i krämen.

5. Tag av kastrullen från plattan och sila krämen genom en finmaskig sil, använd en slickepott som hjälp till att få ner krämen genom silen. På så sätt får man bort eventuella klumpar, om ägget råkat koagulera.

6. Tillsätt det rumstempererade smöret och rör ut det i krämen så att det blandas väl, med en slickepott.

7. Häll upp passionscurden i rengjorda burkar, men sätt inte på locket på en gång. Eftersom krämen fortfarande är varm så kan man sätta den i ett vattenbad eller plastfolie som går ner i burken och upp över kanten.

Det får inte bildas någon kondens under plastfolien för då kommer bakterier att frodas. Därav viktigt att kyla ner curden så fort som möjligt. Då den svalnat kan lock sättas på.

8. Efter att curden svalnat av så kommer den också att få en tjockare konsistens.

Passionsfruktscurd recept till tårta och dessert

 

Enkel passionsfruktscurd med syrliga smaker

Är du en som älskar lemon curd, då kommer du älska detta recept på passionsfruktscurd, en curd som passar allt från tårta till dessert. Syrligheten passar utmärkt till söta jordgubbar, choklad eller söt maräng men även till en rad andra bakverk, tårtor och desserter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *