Enkel Pavlova Tårta: Recept med Lemon Curd - Allt om Bakning

Enkel Pavlova Tårta: Recept med Lemon Curd

Recept på Enkel Pavlova Tårta

En pavlova tårta som är otroligt enkel att göra, med ett recept på lemon curd som fyllning, en tårta som passar utmärkt till påsk. En tårta med ett krispigt marängskal som yttre hölje och med ett marshmallow liknande innehåll, det vill säga en tårta som bara smälter i munnen.

Vad är en pavlova?

En pavlova är en blandning av att äggvita och socker, som vispats samman till styva toppar, det är självaste grunden för en pavlova. Samma grund som det är för att göra maräng. Men en pavlova har också majsstärkelse och vitvinsvinäger, vilket en vanlig maräng inte har.

Ingredienser i en Pavlova Tårta

Äggvitan: bör vara färsk och rumstempererad, se till att du inte får i några spår från äggulan i äggvitan.

Strösockret: bör vara finfint socker, det vill säga att du bör gärna mixa strösockret i en mixer för att få till ett fint socker. Vid blandningen mellan äggvita och socker så kommer det finfina sockret lösa upp sig snabbare och man slipper en övervispad maräng. Använd vanligt strösocker, inte florsocker.

Majsstärkelse: används för att få den där marshmallow liknande innanmätet i pavlovan.

Vitvinsvinäger eller citronsaft: används för att få en mer stabilitet. Man kan använda sig av antingen vitvinsvinäger eller pressad citronsaft.

Pavlovan gräddas av vid en mycket låg temperatur, för att då få en krispig marängskorpa och ett innanmäte som är som marshmallow. Pavlova tårta är enkel att göra, följ recept här nedan så kommer du att lyckas, här med en fyllning av lemon curd och grädde. Där den syrliga lemon curden bryter av mot den söta marängen.

Enkel Pavlova tårta recept med lemon curd

Avbakning och nedkylning

Grädda av pavlovan längst ner i ugnen på en låg ugns temperatur. Efter 1 ½ timmes avbakning så slår du av ugnen och låter ugnsluckan vara stängd. En pavlova lär kylas ner långsamt, just för att den är så känslig och kan annars spricka. Så öppna inte ugnsluckan, låt den kylas ner sakta samt att den behöver torka ut lite, inne i ugnen i minst 2 timmar.

En pavlova har ett känsligt skal så garnera med lemon curd, grädde och bär/frukt alldeles innan du ska äta den. Risken finns annars att den kan råka spricka.

Vart kommer pavlova ifrån?

Just exakt varifrån just pavlova tårtan kommer är lite oklart, men att den har fått sitt namn utifrån en rysk ballerina dansös, Anna Pavlova, är tydligen säkert. Anna Pavlova dansade världen över, och var bland annat i både Australien och Nya Zeeland under 1920 talet. Och det är dessa två länder som gör anspråk på att Pavlova tårtan kommer därifrån. Australien har dessutom pavlova som nationaldessert.

Enkel Pavlova tårta recept med lemon curd

Recept Pavlova med Lemon Curd

  230 gram äggvita
  4 ¼ dl strösocker (superfint)
  3 tsk majsstärkelse
  1 ½ tsk vitvinsvinäger

Fyllning

  Lemon curd
♥  Grädde

Garnering

  Frukt eller bär

Gör så här:

1. Gör en lemon curd och låt den svalna av.

2. Sätt ugnen på 120° C.

3. Rita på ett bakplåtspapper en rund cirkel och vänd på papperet, se till att ha en penna som gör att det lyser igenom när du vänt på papperet.

4. Mixa strösockret i en mixer så att det blir superfint socker.

5. Vispa äggvitorna i en köksassistent med visp, på låg hastighet. Vispa så pass att det blir ett mjukt skum.

6. Tillsätt sockret, lite i taget tills allt socker är slut. När allt socker har gått i då ökar du hastigheten till medel. Vispa tills äggvitorna är tjocka och glansiga, med styva toppar. Testa att gnugga lite maräng mellan fingrarna, om det fortfarande är kornigt, fortsätt vispa.

7. Tillsätt majsstärkelsen och vitvinsvinägern, och vispa i några sekunder. Bara så att det blandas.

8. Ta en gnutta maräng och lägg under bakplåtspapperet i varje hörn, och lägg på papperet igen. Detta gör att bakplåtspapperet ligger still på plåten, och inte åker runt.

9. Häll upp marängen försiktigt på plåten och använd en spatel eller slickepott för att forma marängen runt cirkeln du ritat.  Avsluta med att göra små svep från botten upp till toppen.

10. Grädda längst ner i ugnen i 1 ½ timme, stäng sedan av ugnen men låt pavlovan stå kvar i ugnen i minst 2 timmar, med ugnsluckan stängd. Den bör svalna av försiktigt, om den svalnar av för snabbt så kan den lätt spricka.

11. När den svalnat av, fyll den med grädde och lemon curd.

12. Toppa den med frukt eller bär eller bägge delarna.

Felsökning vid bakning av Pavlova

Varför lyfter inte min äggvita?

Om din äggvita inte lyfter sig alls när du vispar den så kan du antingen ha fått i äggula i äggvitan, eller så är det fett i bunken eller på redskapen, eller fukt.

Varför blir min pavlova platt?

Om pavlovan blivit för platt så kan det antingen bero på att man inte vispat äggvitan till styva toppar. Man måste vispa äggviteblandningen så pass att det blir styva toppar, innan man för över smeten till plåten. När man väl för över smeten till plåten så lär man göra det varsamt så att man inte slår ur luften, då kan den också blir platt.

Var också försiktig om du tillsätter några smakämnen till äggviteblandningen, du kan göra det några sekunder innan smeten är helt klar. Då det kan dra ur fukten ur den vispade äggvitan.

Enkel Pavlova tårta recept med lemon curd

Varför spricker min pavlova?

Varför pavlovan spricker, kan ha och göra med olika saker. Det kan bero på:

  • Ovarsam hantering: Äggviteblandningen bör man hantera varsamt, då den är väldigt känslig. Hanterar man den ovarsamt så kan luften gå ur den. Man bör heller inte använda sig av för mycket topping, som är tung då den lätt spricker.
  • Glömt syran: Man kan ha glömt och haft i någon form av syra, tex vitvinsvinäger eller pressad citronsaft. Syran stabiliserar äggvitan och utgör en struktur när den gräddas.
  • Avbakad/nerkyld för snabbt: Höj inte ugns temperaturen för att baka av den snabbare. Och ta inte ut den ur ugnen efter att den är klar. Den ska stå länge i låg ugns temperatur samt att den ska kylas ner inne i ugnen efter att man slagit av ugnen, med ugnsluckan stängd.
  • Övervispade ägg: Det kan hända att man kan övervispa äggvitorna antingen före sockret gått i eller efter. Det ska vispas till mjuka toppar alldeles innan sockret går i och det vispas till enbart styva toppar efter att sockret gått i. Använd super fint strösocker som du mixat själv i en mixer, då smälter sockret snabbare.

Varför har pavlovan fastnat på bakplåtspapperet?

Om du inte kan få lös pavlovan från bakplåtspapperet efter att den är klar, då är den inte helt genomgräddad. Den bör gräddas under hela avbaknings tiden, samt avkylas sakta för att fukten ska torka. Den kommer då släppa bättre från bakplåtspapperet.

Varför är min pavlova inte vit?

Om din pavlova inte är vit längre, så kan detta bero på att du haft för hög ugns temperatur. Ibland så varierar temperaturen från ugn till ugn, så man kan behöva kolla av vad ugnen har för temperatur med hjälp av en ugns termometer, om man misstänker att den inte håller de grader du ställt in den på. Så för hög temperatur i ugnen leder till missfärgningar och sprickbildningar.

Om du använt dig av nån sorts form av extrakt, tex vanilj, så kan det också vara en orsak till missfärgning, om extrakten inte är klar i färgen.

Kan jag frysa pavlova?

Du kan frysa en pavlova, men den kommer inte smaka som den ska och krispigheten försvinner. Så det bästa är att äta den efter att den bakats av. Maräng gillar ju inte fukt och därmed försvinner krispigheten i skalet.

Ytterligare tips och råd om just maräng, finns att läsa.

Enkel Pavlova tårta recept med lemon curd

Pavlova tårta med Lemon Curd

Det här är ett recept på en Pavlova tårta med Lemon Curd, som är rätt enkel att göra. En pavlova skiljer sig från en vanlig maräng, då en vanlig maräng är krispig rakt igenom, om det är en fransk maräng till exempel, medans pavlovan har ett krispigt skal med ett marshmallow liknande innehåll.

Jag har valt att använda mig av en fyllning som grädde och lemon curd, då jag tycker den syrliga lemon curden bryter av bra mot den söta marängen. En tårta som passar utmärkt en skön sommardag eller till påsk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *