Frasig marängbotten: enkelt recept till tårta - Allt om Bakning

Frasig marängbotten: enkelt recept till tårta

Den här marängbotten är enkelt att göra, ett recept på frasig botten till tårta. En marängbotten som blir krispigt frasig och bara smälter i munnen, enligt metoden fransk maräng, det vill säga den är kallvispad. Passar utmärkt som botten till tårtor med grädde och bär/frukt och någon form av lemon curd eller annan kräm. Eller varför inte en marängtårta med passionsfruktscurd.

Hur förvaras marängbotten?

En marängbotten bör förvaras där det är torrt, och utan fukt. Absolut varken i kylen eller frysen, där kommer de bli mjuka och tappa all sin form och frasighet. Bottnarna kan då ha en hållbarhet upp till flera veckor om de får ligga torrt och utan fukt.

Pensla marängbotten med choklad

Vid användning till tårta, kan ett tips vara att pensla marängbotten med smält avsvalnad choklad. Detta för att motverka fukten som kommer från grädden, så inte bottnarna blir mjuka.

I inlägget ”tips och råd hur man gör maräng”, kan du läsa lite mer om just att baka med maräng.

Frasig marängbotten enkelt recept till tårta

Recept Marängbotten

♥  150 gram äggvitor
  300 gram strösocker
♥  några droppar pressad citronsaft

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 100° C.

2. Väg upp äggvitor och socker, i olika skålar. Se till så att inga spår av äggula, hamnar i äggvitan.

3. På ett bakplåtspapper ritar du upp cirklar som du sedan kan spritsa bottnarna efter. Använd en tuschpenna att rita med, därefter vänder du på papperet med tuschen neråt, så att det skiner igenom där du ska spritsa. Då slipper du att färgen från pennan fastnar i marängen.

4. Se till att du har rena,torra och fettfria redskap och bunkar, gjorda i rostfritt stål eller glas.

5. Använd dig gärna av en köksassistent för att få in mer luft i marängen, men det går också med elvisp.

6. Vispa upp äggvitorna med några droppar pressad citronsaft, på låg hastighet. Vispa så pass att det börjar att skumma.

7. Tillsätt ¼ av sockret och vispa på medelhastighet, tills marängen rest sig en tredjedel.

Genom att du vispar på låg och medelhastighet, så kommer det bildas små luftbubblor och du kommer få en bra volym på marängen. Om du däremot vispar på hög hastighet, då bildas det stora luftbubblor och du kommer inte kunna få en lika omfattande volym.

8. När marängen rest sig, så häller man försiktigt ner resten av sockret lite i omgångar. Vispa marängen tills det bildas mjuka toppar, och sockret löst sig, övervispa den dock inte.

9. Fyll en spritspåse med tyll och spritsa ut marängen på de cirklar du ritat på bakplåtspapperet.

10. Baka mitt i ugnen i cirka 1 ½ timme, låt sedan marängbottnarna stå kvar i ugnen och eftertorka. Med ugnen avstängd och ugnsluckan lite på glänt.

11. Låt eftertorka i ett par timmar eller gärna över natten.

12. Förvara marängbottnarna torrt, dock inte i kyl eller frys.

Frasig marängbotten enkelt recept till tårta

Enkel kallvispad marängbotten

En marängbotten som blir så där frasig och krispig, som smakar alldeles utmärkt till tårta, och här gjort med ett enkelt recept. En tårta med  marängbotten, där det söta gärna gifter sig bra med med nått syrligt, till exempel bär/frukt eller lemon curd och grädde på det sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *