Ris à la Malta på långkornigt ris: Recept - Allt om Bakning

Ris à la Malta på långkornigt ris: Recept

Ris á la malta är en traditionell jul dessert som oftast finns med på julbordet. Dock finns det flera olika sätt att göra ris á la malta på, vissa gör den på risgrynsgröt och andra på vanligt ris. Jag själv föredrar att göra den på långkornigt ris, kanske dock också för att jag är uppväxt med detta.  Desserten blir då inte så söt i smaken och kan även ätas som ett mellanmål.

Recept på ris á la Malta: Gjort på vanligt ris

Ris à la malta på långkornigt ris

Enkelt Recept att Göra

Ris á la malta är både en enkel och snabb dessert att göra. Varpå man kokar ris, vispar grädden, blandar och smaksätter med vaniljsocker eller vaniljstång. Ibland väljer jag att ta mer vaniljsocker än vad jag har i receptet, lite utifrån hur mycket smak jag vill ha just idag. Som tillbehör kan man skiva upp en apelsin eller så gör man en enkel hallonsås. Jag kan föredra båda, dock inte samtidigt, men tror nog att hallonsåsen toppar smaklökarna lite mer.

Ris á la Malta

  1 påse boil-in-bag långkornigt ris
  3 ½ dl vispgrädde
  2 tsk vaniljsocker eller 1 vaniljstång

Tillbehör

  skivad apelsin eller hallonsås

Gör så här:

1. Koka det långkorniga riset, tills det är klart. Därefter sköljer man riset under kallt vatten och låter det sedan stå tills det svalnat av helt.

2. Vispa grädden under tiden, i en bunke.

3. Tillsätt vaniljsockret eller vaniljfröna från en vaniljstång. Smaka av, om det är för lite vaniljsocker för just din smak, tillsätt mer.

4. Blanda ner de avsvalnande riset i grädden.

5. Serveras med skivad apelsin eller hallonsås.

ris à la malta på långkornigt ris

Ris á la malta: Enkel dessert med lite socker

Så avslutningsvis är ris á la malta definitivt en klar favorit vid julen, en enkel dessert att göra och med lite sötma. Som till sist toppas av med lite apelsin eller helt enkelt en god hallonsås. En dessert som är vänlig för diabetiker, vill man så tar man bort vaniljsockret eller använder enbart lite. Är man dock laktosintolerant så byter man ut grädden mot laktosfri grädde. Möjligheter finns det dock gott om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *