Lemon curd - enkelt recept - Allt om Bakning

Lemon curd – enkelt recept

Det här är ett enkelt recept på lemon curd, en citronkräm som är slät och syrlig och som passar utmärkt till en rad olika desserter, tårtor och bakverk. En perfekt lemon curd är glansig på ytan, håller ihop som en kräm, och smakar lent och krämigt med en bra balans av syrlighet. Med just det här receptet kommer du få en krämig lemon curd. En annan syrlig curd är också passionsfruktscurd.

Lemon curd - enkelt recept

Till vad kan du använda Lemon curd?

Lemon curd kan användas till en rad olika bakverk. Listar några förslag här nedan.

Hur förvaras citronkrämen?

Det är alltid viktigt att förvara dina bakverk rätt, så att de håller sig fria från bakterier. Det gäller även den här citron krämen. I recept beskrivningen nedan har jag förklarat hur du kyler ner lemon curd, när den är klar. Nedkylningen är viktig för att slippa få bakterier att växa i din kräm.

När krämen blivit nedkyld så sätter du på ett tättslutande lock. Du kan förvara lemon curd i kylen upp till två veckor, citron har ju dock en bra konserveringseffekt.

Frysa Lemon curd

Om du inte ska använda all din lemon curd på en gång och kanske vill spara det som blir över, så kan det vara smart att frysa in den, vilket går alldeles utmärkt. Smaken kommer inte att påverkas av att den har varit fryst. Kom ihåg att när du tinar upp den för användning, låt den stå i kylen ett dygn innan.

Lemon curd - enkelt recept

Recept Lemon curd

♥  2 st citroner (citronsaft)
  Zesten från citronerna
  1½ dl strösocker
  1 msk majsstärkelse
  2 st hela ekologiska ägg
  2 st ekologiska äggulor
  50 gram rumstempererat smör

Gör så här:

1. Förberedning: Riv zesten (yttre skalet) från rena citroner, pressa citronsaft från citronerna, mät upp alla ingredienser och ha i separata skålar, sätt en finmaskig stor sil över en bunke, väg upp det rumstempererade smöret, ta fram en rengjord burk med lock. Ha en visp till hands.

2. Lemon curd: Tillsätt citron zesten och citronsaften i en kastrull och koka cirka 1 minut. Tag av kastrullen från plattan. Sila bort citron zesten, för att slippa en besk smak. skölj ur kastrullen så du får bort all citron zest och häll tillbaka citronsaften i kastrullen.

3. Tillsätt strösocker, majsstärkelse, hela ägg och äggulor, i kastrullen. Rör samman alla ingredienser. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och sjud försiktigt på medelvärme, i några minuter, under konstant omrörning. Slutar man att vispa så koagulerar äggen, och det blir en massa klumpar. Låt sjuda tills krämen blivit tjock.

4. Tag av kastrullen från plattan  och sila krämen genom en finmaskig sil, för att eventuellt sila bort koagulerat ägg. Man vill ju inte ha några klumpar i krämen.

5. Tillsätt det rumstempererade smöret och rör ut det.

6. Häll upp citron krämen på väl rengjorda burkar med tättslutande lock, men sätt inte på locken då krämen fortfarande är varm. Då kommer bakterier att börja frodas. Lägg istället lite plastfolie ner i burken, så att plasten går emot krämen och kanterna på burken.

Lägg inte plastfolien rakt ovanpå burken, det kommer då bildas kondens och bakteriernas tillväxt kommer att ökas. Ställ sedan in burken i kylen för avsvalning. När krämen är helt avsvalnad, sätt på tättslutande lock.

7. Nu är din lemon curd redo att användas, till det du önskar.

Lemon curd - enkelt recept

En citronkräm du inte kan vara utan

Lemon curd är en kräm gjord på citron, med en slät och krämig syrlighet, som passar utmärkt till bakverk med lite sötma. En syra som bryter av mot nått sött. Den kommer ge ditt bakverk just den där fräschheten. Receptet är enkelt och tar inte allt för lång tid att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *