Jitterbuggare - En Småkaka med Mördeg och Maräng - Allt om Bakning

Jitterbuggare – En Småkaka med Mördeg och Maräng

En Mördegskaka med Maräng

Jitterbuggare är en alldeles utsökt småkaka som består av en mördeg fylld med maräng, som rullas ihop likt en rulltårta. Därefter skärs den i bitar och gräddas av. Här får du en mördegskaka med kombinationen krispigt seg textur med en aning sötma från marängen. Kan inget annat än älskas.  Se till att mördegen inte bearbetas för mycket och att degen är kall.

Jitterbuggare En Småkaka med Mördeg och Maräng

Jitterbuggare Recept

Mördeg

4 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 äggula
200 gram kylskåpskallt smör eller margarin

Fyllning

2 äggvitor
1 krm pressad citron
1 dl strösocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175° C.

2. Mördegen: Blanda samman i en bunke eller i en matberedare med lock, vetemjöl, strösocker, äggula och kylskåpskallt smör eller margarin. Om du använder en bunke kör ihop ingredienserna med en elvisp lite snabbt, arbeta inte för länge, bara tills det blir en massa smul eller mindre klumpar. Om du använder en matberedare, använd kniven i botten och lock på.

3. Häll upp smulblandningen på bakbordet och arbeta in degen med händerna tills du får en smidig mördeg. Arbeta inte degen för länge. Linda in mördegen i lite folie eller bakplåtspapper och låt degen vila i kylen.

4. Fyllningen: Gör under tiden maräng fyllningen. Tillsätt äggvitor och pressad citron i en rostfri bunke och vispa med elvisp på låg hastighet. Vispa tills det bildas ett skum som rest sig lite. Gå då in med lite strösocker, lite pö om pö och vispa samtidigt, på låg eller medelhastighet.

Tillsätt inte för mycket strösocker utan lite åt gången och låt det vispas lite mellan varje gång. När allt socker har gått i så fortsätt vispa tills du får styva toppar på din maräng. Ställ marängen åt sidan.

5. Utbakningen: Dela mördegen i 2 delar, lägg in den del du inte använder i kylen igen. Kavla ut mördegen till en rektangel ( ca 15 x 30 cm), ½ cm tjock. Kavla mördegen på ett bakplåtspapper med lite mjöl ovanpå, för lättare kavling och ihop rullning.

6. Bred på hälften av maräng fyllningen med en spatel eller slickepott. Rulla ihop kakan från långsidan, som en rulltårta. Lägg rullen plant med bakplåtspapperet fortfarande kvar, i kylen eller frysen en kort stund. Gör likadant med den andra delen av mördegen.

7. Skär rullen i cirka 1 – 2 cm tjocka skivor, försiktigt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

8. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 – 15 minuter.

9. Låt svalna av.

Jitterbuggare En Småkaka med Mördeg och Maräng

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *