Wienerstänger - Syltsnittar med Blåbär - Allt om Bakning

Wienerstänger – Syltsnittar med Blåbär

Wienerstänger, en läcker klassisk småkaka, här i en ny och spännande tappning som syltsnittar med blåbär, toppade med glasyr. Jag bara älskar denna småkaka med en härlig mördeg och en fyllning utav blåbärssylt, som avslutas med en söt glasyr. Här skapas en balans mellan sötma och blåbärens syrlighet. Vanligtvis brukar man använda sig utav hallonsylt som fyllning men i stort sett så kan man använda sig utav vilken sylt som helst.

Wienerstänger Syltsnittar med Blåbär

Andra Bakverk med Blåbär

Syltsnittar med Blåbär Recept

250 gram kylskåpskallt smör
1 ½ dl strösocker
2 st ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt

Fyllning

1 dl Blåbärssylt

Glasyr

2 dl florsocker
1 ½ – 2 msk vatten

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200° C.

2. Förbered 2 plåtar med bakplåtspapper.

3. Kör med elvisp eller matberedare, snabbt ihop kylskåpskallt smör och strösocker, till en smidig smet.

4. Tillsätt ett ägg i taget och blanda varje ägg väl med elvispen eller matberedaren.

5. Blanda samman vetemjöl och hjorthornssalt och tillsätt det i äggblandningen. Arbeta in mjölet snabbt, undvik att arbeta in mjölet för länge. När degen gått ihop, stjälp upp den på bakbordet och knåda in det sista så att den blir smidig.

6. Dela mördegen i 4 delar, och rulla varje del så att de formas till långa längder, cirka 30 cm. Lägg 2 längder på en plåt med bakplåtspapper.

7. Gör en fördjupning, mitt i varje rullad längd. Fyll fördjupningen med blåbärssylt .

8. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

9. Under tiden kakorna gräddas, gör glasyren genom att blanda florsocker och vatten i en bunke. Vispa med elvisp så att du får en slät glasyr utan klumpar.

10. När kakan är färdig gräddad, bred på glasyren över blåbärssylten. Man kan även bre på glasyren när kakan svalnat lite.

11. Medans kakan fortfarande är varm så skär man den i snedda bitar, cirka 2 cm. Vill man ha större bitar så skär man den bara lite bredare. Man kan använda sig utav en kniv eller degskrapa.

Wienerstänger Syltsnittar med Blåbär

Sammanfattningsvis – Blåbärssnittar med glasyr

Dessa enkla wienerstänger, med blåbär och glasyr blir otroligt goda och möra syltsnittar. Här kan du använda dig utav vilken sylt som helst, jag valde blåbärssylt, som tillsätter kakan en härlig syrlighet. Tipset här blir att använda dig utav kylskåpskallt smör, och att inte arbeta degen för länge. Här är det fettet som ska kapsla in mjölet så att mjölet inte bildar några glutenproteiner. Ett för mjukt fett kommer göra att fettet snarare suger upp mjölet istället för att kapsla in det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *