Saftigt Långpannebröd - Recept med Rågsikt - Allt om Bakning

Saftigt Långpannebröd – Recept med Rågsikt

Bröd i Långpanna

Ett saftigt långpannebröd som görs på ett recept med hälften rågsikt och hälften vetemjöl. Långpannebrödet blir saftigt och mjukt, ett ljust bröd med en touch av rågsikt. Genom att baka i långpanna, så får man bröd som räcker till många, det går enkelt och snabbt att baka ut. Ät brödet som nybakt, till frukost, mellis, soppor med mera, eller frys in och ta upp vid behov.

Saftigt Långpannebröd Recept med Rågsikt

Andra Recept med Rågsikt

Långpannebröd med Rågsikt Recept

50 gram jäst
5 dl kallt vatten
50 gram smör
½ dl ljus sirap
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
2 tsk salt

Gör så här:

1. Använd gärna en köksassistent, med degkrok.

2. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt kallt vatten. Rör så att jästen löses upp helt.

3. Tillsätt rumstempererat smör, sirap, rågsikt och vetemjöl. Blanda samman allt i köksassistenten och då gärna med en degkrok, för att få in så mycket luft som mjöligt i degen. Kör i minst 10 minuter.

4. Tillsätt saltet och kör igen. Ta lite mjöl mellan fingrarna och gör ett glutentest genom att ta en bit degklump och dra isär degen. Om det blir en fin genomskinlig hinna så är den klar, om den går av på en gång så kör lite till. Salt drar ur vätskan ur degen, därav går saltet i sist. Degen ska släppa från kanterna i assistenten och den kommer att vara en aning kladdig att ta i, men den blir bättre efter första jäsningen.

5. Lägg degen på en mjölat bakbord, vik under kanterna runt om degen så att den blir rund och strö över lite mjöl. Lägg därefter på en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

6. Smörj en långpanna med kanter, med smör.

7. Knåda till degen, och kavla ut den så att den får en form som passar långpannan. Eller lägg i degen i långpannan och tryck ut den så att den fyller hela långpannan.

8. Skär rutor, så stora du vill ha dem, med en degskrapa, pizzaskärare eller kniv. Stick en massa hål i varje ruta med en potatissticka.

9. Låt jäsa under bakduk mellan 1 – 1 ½ timme.

10. Sätt ugnen på 225° C grader.

11. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 15 – 20 minuter.

12. Låt svalna av, bryt eller skär lös rutorna från långpannan.

Saftigt Långpannebröd Recept med Rågsikt

Rågbröd i Långpanna

Ett gott och saftigt långpannebröd, med ett enkelt recept där rågsikt och vetemjöl är häften var. Att baka i långpanna kan vara både enkelt och mindre tidskrävande och samtidigt räcker det till många. Skär i rutor, frys in och ta upp vid behov.

1 reaktion på “Saftigt Långpannebröd – Recept med Rågsikt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *