Hemgjort smör: Recept med Rapsolja - Allt om Bakning

Hemgjort smör: Recept med Rapsolja

Recept på eget hemgjort smör med Rapsolja

Att göra eget hemgjort smör, är inte så svårt, här följer ett recept med flingsalt och rapsolja som smaksättning. Hemgjort smör blir betydligt mycket godare än de smörsorter man köper i affären, enligt mitt tycke. Det är enkelt att göra och kräver få ingredienser, och som smaksättning kan man använda sig utav vad som helst av det man tycker är gott. Grejen med att göra eget smör, blir att man vet vad smöret innehåller, det blir inga tillsatsämnen utan rena produkter. Här lär du dig göra eget smör med rapsolja:

Hållbarhet Hemgjort Smör

Hållbarheten för hemgjort smör varierar, beroende på hur mycket av kärnmjölken du fått bort. Då det är kärnmjölken, det vill säga den vätska som kommer sippra ut från den vispade gryniga massan, som avgör hur lång hållbarhet du får på smöret. Så ju mer kärnmjölk du lyckas tvätta bort, desto längre hållbarhet får du på smöret. Så en hållbarhet kan ligga mellan 1-2 veckor, ibland längre. Man får hålla koll på smöret om det blir härsket, smakar konstigt eller luktar illa.

Hemgjort smör recept med rapsolja

Frysa in hemgjort smör – Göra eget smör hållbarhet

Man kan dela upp smöret i mindre portioner och frysa in i lådor, på det sättet kan man ta upp en smörlåda när det behövs, och smöret hinner aldrig bli härsket och gammalt.

Smaksättning på hemgjort smör

På ett hemgjort smör kan man smaksätta med lite av varje, här är ett recept som jag valt att smaksätta med rapsolja och flingsalt. Att använda sig utav en olja i smöret gör att smöret blir lättare och bre. Andra exempel på smaksättningar kan vara.

  • Olivolja
  • Pressad vitlök
  • Färsk hackad basilika
  • Färsk hackad persilja
  • Färsk hackad dill
  • Färsk hackad gräslök och dill, citronskal
  • Färsk hackad rosmarin, persilja, pressad vitlök
  • Färsk hackad basilika, soltorkade tomater
  • Vitlökssalt, chilikrydda

Recept hemgjort smör

  10 dl vispgrädde
  2 tsk flingsalt
  2 msk rapsolja

Gör så här:

1. Tillsätt vispgrädden i en bunke och vispa med elvisp, du kan även använda dig utav en köksassistent, då vispningen kommer ta ett tag. Men det går lika bra med elvisp om man inte har någon köksassistent. Vispa länge, tills vispgrädden blir en grynig massa. Det kommer sippra ut en vätska från den gryniga massan och det är den vätskan som kallas kärnmjölk.

2. Sila bort kärnmjölken och fortsätt därefter vispa, sila åter igen bort kärnmjölken. Håll på så tills det inte kommer någon mer vätska. Kärnmjölken kan man hälla på rengjord burk och använda som vätska till bakning.

Hemgjort smör recept med rapsolja

3. Gör en boll utav smöret och skölj smöret under iskallt vatten.

4. Fyll en bunke med kallt vatten och stoppa ner smöret där, knåda bort kärnmjölken helt i det kalla vattnet. Byt vatten lite då och då för att se när smöret är klart. När smöret inte längre vätskar av sig utan vattnet är helt klart då är det färdig sköljt.

5. Lägg flingsaltet mellan ett vikt bakplåtspapper och använd en kavel till att kavla saltet så att det blir i mindre bitar.

6. Tillsätt saltet och rapsoljan till smöret och knåda in det väl.

7. Lägg smöret i en bytta eller glaslåda och ställ i kylen.

Hemgjort smör recept med rapsolja

Göra eget smör med elvisp

Ja att göra smör är ju både enkelt och roligt, tar lite tid men vilket gott smör man får sedan. Och så enkelt att göra med en elvisp, om man nu inte skulle ha en köksassistent så går elvisp alldeles utmärkt. Är man nu laktosintolerant så går det alldeles utmärkt att göra ett laktosfritt hemgjort smör, som görs på laktosfri vispgrädde. Ett tips är att köpa grädde som nästan är utgången, de brukar ibland ha ett nedsatt pris, eller grädde på rea. Då får du produkterna till ett lägre pris.

Se till att du provar att göra eget smör rapsolja och njuter av att skapa hemma samt sedan njuter av detta goda smör. Det är verkligen en helt annan smak på smör och rapsolja recept och så kul att äta det man själv gjort hemma. Skriv gärna i kommentarerna här nedan hur det gick att göra smöret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *