Schweizisk marängsmörkräm: Hur gör man? - Allt om Bakning

Schweizisk marängsmörkräm: Hur gör man?

Det finns flera olika marängsmörkrämer att göra, här nedan ska jag ta upp hur man gör just schweizisk marängsmörkräm. Den här marängsmörkrämen blir alldeles krämig och silkeslen, en smörkräm som håller formen bra. Som du dessutom kan smaksätta med allt mellan himmel och jord. En marängsmörkräm kan du använda till att spackla tårta eller spritsa med, använda som tårtfyllning, cup cakes och biskvier, rulltårta med mycket mera.

Vad är Schweizisk marängsmörkräm?

Schweizisk marängsmörkräm men som den även kallas ”Swiss meringue buttercream”, är en smörkräm som är gjord på en bas från schweizisk maräng. Och den schweiziska marängen är ju en varmvispad maräng, där man vispar samman äggvita och strösocker över ett vattenbad. För att sedan vispa upp till en maräng. Fler tips om just maräng finner du i denna länk.

För att sedan få en marängsmörkräm, så tillsätts rumstempererat smör till den vispade marängen, samt eventuell smaksättning. Smörkrämen blir inte lika luftig som den italienska marängsmörkrämen men den blir ändå väldigt silkeslen och har en förmåga att hålla formen bra vid spritsning och spackling.

Schweizisk marängsmörkräm: Hur gör man?

Smaksättning på marängsmörkräm

Den här smörkrämen kan du smaksätta med allt mellan himmel och jord. Listar några exempel.

Hur förvarar man en marängsmörkräm?

När marängsmörkrämen är klar så är den mjuk och silkeslen och kan användas direkt till spritsning eller spackling av tårta eller andra bakverk. Om du därefter sätter in bakverket i kylen så bör du innan du ska äta den, låta den stå i rumstemperatur ett par timmar. Då mjukar den till sig, och blir godare att äta.
Om du inte använt smörkrämen men haft den i kylen så låt den mjukna till sig i rumstemperatur i några timmar och vispa sedan upp den med en elvisp.

Schweizisk marängsmörkräm: Hur gör man?

Hur räddar man en skuren marängsmörkräm?

Kan man rädda en marängsmörkräm som skärt sig? Ja men absolut visst kan man det.

  • Man kan värma upp en tredjedel utav marängsmörkrämen, i mikron och tillsätta den sakta under tiden man vispar smörkrämen. Ibland kan man behöva upprepa detta några gånger.
  • Om du däremot får en för lös marängsmörkräm, så kan du ställa in smörkrämen i kylen ett tag så att smöret i krämen stelnar till lite. Därefter vispar du åter upp marängsmörkrämen.

Schweizisk marängsmörkräm: Hur gör man?

Recept Schweizisk Marängsmörkräm

  150 gram äggvita
  250 gram strösocker
  450 gram rumstempererat smör

Gör så här:

1. Förberedelse: Ta fram rostfri bunke och rostfri handvisp och se till att de är rena från fett och vätska. Se till att du har en kökstermometer. En köksassistent är att föredra, då den får in mer luft när du vispar. Med en elvisp så kommer det att ta väldigt lång tid.

2. Marängsmörkräm: Väg upp strösockret och mixa det sedan i en mixer, så det blir fin fint socker. Väg upp äggvitan och det rumstempererade smöret, var för sig.

3. Blanda samman i en rostfri bunke sockret och äggvitan. Sätt bunken över ett vattenbad (det vill säga en kastrull med lite kokande vatten i), och vispa samtidigt med handvisp, hela tiden. Om du slutar att vispa så kommer äggvitan att koagulera och det kommer bildas klumpar. Håll koll på att det inte kommer in någon fukt i bunken, då kommer marängen inte att lyfta vid vispningen.

Använd en kökstermometer för att ha koll på när äggblandningen är klar. Temperaturen ska ligga mellan 50-70° C då den är klar, jag skulle rekommendera att välja upp mot den högre delen av temperaturen då bakterier inte dör vid låga temperaturer. Du kan också känna av med lite äggblandning mellan fingertopparna, det ska inte finnas några sockerkristaller kvar. Äggblandningen ska vara helt slät.

4. Häll den släta äggblandningen i en köksassistent, och börja vispa med desamma, på medelhastighet, i några minuter. Öka sedan till en högre hastighet och låt marängen få full volym med en bra stabilitet. Vispa tills marängen är helt sval och har fått styva toppar på vispen. Om marängen är varm eller ljummen så kommer smöret att smälta.

5. Lägg i lite av smöret, i taget. Låt varje smör klick arbetas in i marängen innan du klickar i nästa. Detta kan ta ett litet tag.

6. Nu har du fått en marängsmörkräm, och det är här du kan smaksätta din marängsmörkräm med i stort sätt allt möjligt.

Silkeslen Marängsmörkräm: Till tårta och andra bakverk

Hur man gör en schweizisk marängsmörkräm, beskrivs och förklaras i detta inlägg. En marängsmörkräm som är baserad på en schweizisk maräng och ger en otroligt fin och silkeslen smörkräm. Som håller bra som spackling till tårta eller spritsning, men funkar toppen till andra bakverk också. Behöver du uppgradera dina bakredskap eller hitta andra goda tårtfyllningar, så kolla in länkarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *