Chokladrulltårta med kola smörkräm - Allt om Bakning

Chokladrulltårta med kola smörkräm

De här är en ljuvlig chokladrulltårta med en fyllning av kola smörkräm, en rulltårta som bara smälter i munnen, ljuvligt god. Den har en smörkräm som är gjord på en schweizisk marängsmörkräm, där smörkrämen blir väldigt fluffig och len. Självaste marängsmörkrämen är gjord på en bas av schweizisk maräng.
Och fler tips om hur man gör schweizisk marängsmörkräm hittar du i denna länk.

 

chokladrulltårta med kola smörkräm

Smörkräm med dulce de leche

Marängsmörkrämen är ju som sagt gjord på en marängbas från schweizisk maräng, det vill säga en varmvispad maräng. Här kan du läsa på lite mer om just schweizisk maräng, om du skulle behöva det. Eller om du behöver lite mer tips om att baka med just maräng. Smörkrämen är smaksatt med dulce de leche, vilket är samma sak som karamelliserad mjölk. Och det är den som ger den ljuvliga kola smaken till den lena smörkrämen. 

chokladrulltårta med kola smörkräm

Recept Chokladrulltårta med kola smörkräm

Rulltårta

  3 st ägg
  1 ½ dl strösocker
  1 ½ dl vetemjöl
  2 tsk bakpulver
  ½ dl kakao
  3 msk mjölk

Smörkräm med karamelliserad mjölk

  75 gram äggvita
  125 gram strösocker
  225 gram osaltat rumstempererat smör
  1 burk karamelliserad mjölk 
  ½ krm salt

Gör så här:

1. Smörkräm: Gör smörkrämen först. Mixa strösockret i en mixer, för att få ett fin fint socker. Vispa sedan samman lite lätt med en handvisp, äggvitan och sockret, i en rostfri bunke.

2. Sätt den rostfria bunken över ett vattenbad, det vill säga låt vattnet sjuda i en kastrull med den rostfria bunken över sig. Se till att det inte kommer ner någon fukt eller vatten i bunken, då lyfter inte marängen.

3. Se till att ha en kökstermometer till hands. Vispa hela tiden i äggblandningen, om du slutar att vispa så kommer äggvitan att koagulera, och det blir klumpar. Vispa tills äggblandningen nått en temperatur på 50 – 70° C, gärna till den högre delen av temperaturen, då bakterier inte dör vid låga temperaturer. Man kan ta lite äggblandning mellan fingertopparna, om sockerkristallerna har smält då är den klar. Äggblandningen ska vara helt slät.

4. Häll äggblandningen i en ny rostfri skål eller en köksassistent, jag själv föredrar köksassistenten då den får in mer luft när den vispar istället för en elvisp. Och mer luft gör att marängen lyfter bättre. Börja vispa på medelhastighet i några minuter, öka sedan till en högre hastighet, tills marängen når en full volym och stabilitet. Du ska få styva toppar på vispen, och den ska vara sval.

5. Klicka i det rumstempererade smöret, lite åt gången. Låt smöret gå in i marängen innan du klickar i nästa smör klick. Håll på så tills allt smör är i.

6. Tillsätt den karamelliserade mjölken, lite i taget. På slutet tillsätter du saltet och kör några sekunder till.

7. Ställ kola smörkrämen åt sidan, så länge.

chokladrulltårta med kola smörkräm

8. Rulltårtan: Sätt ugnen på 250° C.

9. Förbered en plåt med bakplåtspapper.

10. I en bunke vispar du ägg och strösocker luftigt och pösigt, med elvisp i 5 – 10 minuter.

11. I en annan bunke blandar du samman vetemjöl, bakpulver och kakao. Sila mjölblandningen genom en finmaskig sil, ner i äggblandningen.

12. Vänd ner mjölblandningen försiktigt med en slickepott, så du får en slät smet.

13. Tillsätt mjölken och vänd runt så att det blandas.

14. Bred ut smeten på bakplåtspapperet och grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Håll koll, då det går väldigt fort att bränna rulltårtan.

15. Stjälp upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper. Vänta inte med att dra bort bakplåtspapperet, utan gör det på en gång. Om papperet skulle hinna fastna så ta lite vatten och pensla på papperet.

16. Låt rulltårtan svalna av helt.

17. När den är helt avsvalnad så brer du på ett lager kola smörkräm och rullar den, från kortsidan. Rulla den försiktigt med hjälp av bakplåtspapperet, och låt skarven ligga neråt.

chokladrulltårta med kola smörkräm

Rulltårta med smaker av choklad och kola

Den här är en chokladrulltårtan med en fyllning gjord på en schweiziska marängsmörkräm, som sedan smaksatts med dulce de leche eller som vi egentligen säger karamelliserad mjölk. En rulltårta som lätt avnjuts till en kopp kaffe, med ljuvliga smaker. Eller du kanske hellre tycker om rulltårta med äppelmos, ja det finns ju en uppsjö av olika goda rulltårtor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *