Stora sega maränger med choklad: Hur gör man? - Allt om Bakning

Stora sega maränger med choklad: Hur gör man?

Stora maränger marmorerade med choklad, alldeles krispiga på utsidan och sega inuti, hur man gör det ska vi gå igenom här nedan. Det här är en bas för just schweizisk maräng.

Och man kan göra en rad olika bakverk med just denna bas. Allt från vanliga spritsade eller klickade maränger, en bas till schweizisk marängsmörkräm, toppa eller spritsa på olika bakverk och sedan bränna av med en brännare.

Stora sega maränger med choklad Hur gör man

Schweizisk maräng: En varmvispad maräng

Stora sega maränger som det här receptet handlar om, är gjort på en varmvispad maräng, det vill säga en schweizisk maräng. Vilket skiljer sig åt mot en fransk maräng som är kallvispad. En fransk maräng gör marängen torr och frasig, rakt igenom, medans en schweizisk maräng gör den krispig utanpå och seg inuti.

Med en varmvispad maräng innebär det att man rör ihop äggvita och socker över ett sjudande vattenbad, innan det vispas upp till en maräng. Viktigt att komma ihåg är att vispa hela tiden, då äggblandningen blir varm och äggvitan kan koagulera/stelna.

Stora sega maränger med choklad Hur gör man

Rätt temperatur

Den schweiziska marängen, vispas över ett vattenbad, och är klar på en temperatur som ligger mellan 50-70°C. Så först och främst så behöver du en kökstermometer, för att kunna hålla koll på äggblandningens temperatur. Om du ändå inte har någon kökstermometer så kan man känna av mellan fingertopparna på äggblandningen, om alla sockerpartiklar är nersmälta och borta då är den klar. Det ska inte vara kvar några sockerkorn alls.

Jag själv skulle råda att vispa marängen mot högre delen av temperaturen. Vid låga temperaturer dör inte vissa bakterier, och om du inte ska baka av marängen i ugn då är det viktigt att vispa den högre temperaturen, av just hygieniska orsaker.

Smaksättningar

I det här receptet har jag använt mig utav choklad, som du kan smälta i mikro, ljus eller mörk choklad och ringla i marängen. För att sedan vända runt ett par gånger, bara så att det blir marmorerat. Eller så kan man ta chokladsås som säljs på tub. Men du kan också använda dig utav vilka smaker du själv känner för.

Några exempel kan vara:

Du kan också läsa om fler tips och råd om hur man gör maränger.

Stora sega maränger med choklad Hur gör man

Recept stora maränger med choklad (schweizisk maräng)

  200 gram äggvita
  450 gram strösocker
  100 gram choklad (mörk eller ljus) eller chokladsås (hemmagjord eller köpt på tub)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 140° C.

2. Om du använder dig av choklad så bör du hacka chokladen i små bitar, och smälta den försiktigt i mikron. Ställ den smälta chokladen åt sidan för att svalna av.

3. I en rostfri skål vispar du samman, med en handvisp, strösocker, äggvita, och sätter detta över ett vattenbad. Det vill säga låt vatten i en kastrull sjuda med den rostfria skålen ovanpå. Se till så att ingen fukt från vattenbadet, kommer in i marängen. Då kommer inte marängen att lyfta sig.

4. Vispa i äggviteblandningen hela tiden, så inte äggvitan koagulerar. När äggvitan når en temperatur på 50-70° C, då är det klart. Man kan känna med fingertopparna, om sockret smält då är det klart. Äggblandningen ska vara helt slät, inga socker gryn.

5. Ta av bunken från plattan och häll äggblandningen i en ren rostfri skål och vispa den på en gång med elvisp eller med köksassistent. Jag föredrar att använda köksassistenten, då det kommer in mer luft med den och marängen lyfter bättre.

Vispa på medelhastighet först ett litet tag för att sedan öka till högre hastighet, tills marängen nått full volym och stabilitet, dvs styv maräng. Detta kan ta minst 10 minuter eller mer, ibland 20. Det ska bildas styva toppar på vispen.

6. Ringla över chokladen och vänd runt väldigt försiktigt, bara några drag, så att det blir marmorerat.

7. Om du istället ska spritsa marängen och inte ska använda allt på en gång, så låter du marängen gå på låg hastighet i maskinen, så att inte marängen koagulerar/stelnar.

8. Klicka ut stora maränger på ett bakplåtspapper med två skedar.

9. Grädda mitt i ugnen i cirka 60 minuter.

10. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme i 2 timmar eller över natten.

Stora sega maränger med choklad Hur gör man

Basen för hur man gör stora sega choklad maränger – enligt varmvispad (schweizisk) maräng

Här gör vi stora sega choklad maränger med choklad, såna där som du kan köpa på konditori. Det här basreceptet, som görs enligt schweizisk metod, ger en maräng som blir krispig på utsidan och seg på insidan. Med schweizisk maräng gör man även pavlova.

Men detta recept kan du även använda till att spritsa pajer och andra bakverk, eller använda som bas till en schweiziska marängsmörkräm. Du kan även använda dig utav andra smaker än choklad, det är enbart din fantasi som sätter stopp.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *