Hallongrottor: recept på hur man lyckas - Allt om Bakning

Hallongrottor: recept på hur man lyckas

Hallongrottor är ett klassiskt recept på småkakor, och hur man lyckas med dessa ska vi gå igenom här nedan. Hallongrottor kallas också för syltkakor, en kaka som blir spröd med någon sorts form av sylt, i mitten. Jag har valt att använda mig av hallonsylt, vilken är den vanligaste till dessa kakor men du kan i stort sett använda dig utav vilken sylt du vill.

Hallongrottor recept på hur man lyckas

Tips för att lyckas vid bakning av hallongrottor

  • Använd dig gärna av en köksassistent, för att få mördegen att gå ihop snabbt. Om den arbetas för länge så kommer den att bli seg. Degen ska enbart gå ihop, så överarbeta den inte, då en varm deg ger hårda kakor.
  • Låt smöret vara kallt, inte rumstempererat. Vid omblandning av kallt smör och socker, så kommer det inte gå ihop riktigt, utan det blir grynigt. Och det är den konsistensen som eftersträvas i småkakor. Om du däremot använder rumstempererat smör så kan kakorna ibland flyta ut lite och bli hårda.
  • Grädda kakorna i stort sett på en gång, så att degen inte hinner bli varm.
  • Använd dig av en fast sylt, då en lösare sylt kan göra så att sylten flyter ut.

Hallongrottor recept på hur man lyckas

Recept Hallongrottor

♥  200 gram smör   
♥  1 dl strösocker
♥  1 ½ tsk vaniljsocker
♥  1 tsk bakpulver
♥  4 ½ dl vetemjöl

Fyllning

♥  ½ dl hallonsylt

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 175° C.

2. Se till att du har kallt smör, inte rumstempererat. Och använd med fördel, gärna en köksassistent, just för att mördegen ska gå ihop snabbt.

3. Förbered en plåt med 20 st mellanstora bakformar.

4. Mät upp smöret och tärna ner den i köksassistenten, i mindre bitar. Tillsätt strösockret och vispa samman, till en smidig smet.

5. I en annan bunke blandar du samman vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl.

6. Vänd ner mjölblandningen i smöret och arbeta snabbt ihop en deg. Arbeta inte degen för mycket, den kan då bli seg. Degen kommer att inte gå ihop riktigt men när det blivit stora gryn klumpar så är den klar.

7. Vänd upp mördegen på bordet och knåda ihop den till en deg, men enbart så att den går ihop, inge mer.

8. Väg degen och ta den totala vikten i gram och dela med 20. Det du får ska varje degbit väga. På så sätt får du lika stora hallongrottor.

9. Rulla varje degbit till en fin boll, och lägg i bakformen.

10. Gör en fördjupning i mitten på degbiten, jag brukar använda mig av ett skaft där ena änden är lagomt rund, att göra ett hål med i degbiten.

11. Fyll hålet med hallonsylt.

Hallongrottor recept på hur man lyckas

12. Grädda i mitten av ugnen i cirka 18 minuter.

13. Låt dem svalna av, ät och njut.

Spröda goda hallongrottor: En klassiker bland småkakor

Hallongrottor är ett recept som är en klar klassiker bland småkakor, och tips på hur man lyckas få till en spröd hallongrotta, ges i detta inlägg. En kaka med många variationer, dels så kan du byta ut sylten mot vilken sylt som helst eller du kan grädda kakan och ha tex lemon curd eller kolasås i kakan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *