Skillnad mellan kondenserad och karamelliserad mjölk? - Allt om Bakning

Skillnad mellan kondenserad och karamelliserad mjölk?

Det här med kondenserad och karamelliserad mjölk, vad är det? Vad är skillnaden mellan dessa två produkter? Och vad används de till? Dessa frågeställningar ska vi reda ut, här nedan. Du skall få veta skillnaden mellan kondenserad mjölk och karamelliserad mjölk i denna artikel:

Historia – Kondenserad mjölk

Kondenserad mjölk kommer redan från 1800 – talets tid, där man experimenterade fram mjölk som skulle kunna konserveras och lagras. På grund av att man inte alltid kunde använd sig utav färsk mjölk, men ändå hade ett behov av att få i sig mjölk. För att man skulle få en lång och bra hållbarhet, så använder man sig av en hel del socker som konserveringsmedel, hela 45 % socker.

Vad är kondenserad mjölk?

Kondenserad mjölk, även kallad sötad kondenserad mjölk, är komjölk som är koncentrerad. Här har cirka 60 % av vattnet tagits bort från självaste mjölken, vilket gör att mjölken blir tjock och får en konsistens som liknar sirap. Färgen är cremevit, och den här kondenserade mjölken är väldigt söt. Detta för att den innehåller 45 % socker, just för konserveringen.

Sötad kondenserad mjölk är lagrad på konservburk, och kan köpas i det flesta mataffärer. Den lagras i rumstemperatur, vid oöppnad förpackning, och hållbarheten är bra länge. Har du väl öppnat den så bör den förvaras i kylskåp och har en hållbarhet på några dagar.

Skillnaden mellan kondenserad och karamelliserad mjölk?

Vad används kondenserad mjölk till?

Sötad kondenserad mjölk används mestadels i bakverk och desserter, såsom till exempel.

Vad är karamelliserad mjölk (dulce de leche)?

Karamelliserad mjölk, även kallad dulce de leche, är framställd genom att mjölk och socker sjuder ihop under väldigt lång tid. Därav så karamelliseras sockret och blir gyllenbrunt med en god kolasmak. Karamelliserad mjölk framställs nämligen från kondenserad mjölk. Även dessa lagras i konservburkar och går att köpa i det flesta mataffärer.

Du kan även ta en burk kondenserad mjölk, som är oöppnad, och sjuda den i vatten på spisen, under 1 ½ – 4 timmar. Hur lång tid den sjuder är lite beroende på hur stabil du vill ha din kolasås. Ju längre burken sjuder, ju fastare blir kolasåsen. Se till att burken svalnat av innan du öppnar den.

Burken förvaras i rumstemperatur och hållbarheten är väldigt lång på en oöppnad burk. En öppnad burk håller i några dagar och förvaras i kylskåp.

Skillnaden mellan kondenserad och karamelliserad mjölk?

Vad används karamelliserad mjölk till ?

Karamelliserad mjölk är en söt och god kolasås som används till bland annat.

Skillnaden mellan kondenserad och karamelliserad mjölk?

Från söt konserverad mjölk till kolasås

Så ja visst är skillnaden rätt markant mellan just kondenserad mjölk och karamelliserad mjölk. Och det kan båda användas till en rad olika desserter och bakverk. Båda två lika söta, den ena söt konserverad mjölk och den andra typ som kolasås. Nu vet du mera om dessa båda typer av mjölk och du har även fått en större inblick i vad du kan använda karamelliserad mjölk till och även kondenserad mjölk.

Hoppas du fått inspiration till att skapa roliga och goda saker i köket och dela gärna med dig av recepten du hittar här inne till vänner och familj!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *