Spetskaka - Saftig Sockerkaka - Allt om Bakning

Spetskaka – Saftig Sockerkaka

Mjuk kaka med glasyr

Det här är en klassisk sockerkaka som kallas för spetskaka, en sockerkaka som blir saftig med ett krispigt täcke ovanpå. En spetskaka som är otroligt god som sockerkaka, med det här vita krispiga täcket ovanpå, som gör hela kakan. Det vita sockriga och krispiga täcket ovanpå är det som gör att självaste kakan kallas för spetskaka.

Spetskaka saftig sockerkaka

Kakan bakas av för att sedan tas ut ur ugnen och glasyren strykes på och sedan åker kakan in i ugnen igen. Glasyren kommer då att krackeleras och bilda ett fint mönster, därav namnet, spetskaka.

Spetskaka saftig sockerkaka

Spetskaka recept

  75 gram smör
  2 st ägg
  2 dl strösocker
  3 dl vetemjöl
  2 tsk bakpulver
  2 tsk vaniljsocker
♥  1 dl mjölk

Glasyr

♥  2 msk rumstempererat smör
  1 dl strösocker
♥  2 msk vispgrädde

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175° C.

2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform (    cm), smörj kanterna på formen med rumstempererat smör.

3. Smält smöret och ställ åt sidan.

4. I en bunke vispar du ägg och strösocker pösigt, i minst 5 minuter.

5. I en annan bunke blandar du samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen.

6. Tillsätt det smälta smöret och mjölken. Vänd runt allt så att det blandas till en slät smet.

7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen i ugnen i cirka 30 – 35 minuter.

8. Under tiden kakan gräddas så gör du glasyren. Vispa samman, med en elvisp, rumstempererat smör, strösocker och grädden. Behöver enbart vispas samman.

9. Tag ut kakan efter 30 – 35 minuter och bred på glasyren över hela kakan. Ställ in kakan i ugnen igen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter. Glasyren ska smälta och bilda ett krakelerat mönster.

Spetskaka saftig sockerkaka

Sammanfattning – Spetskaka den godaste sockerkakan

Spetskaka är helt klart en favorit bland sockerkaka, med saftig konsistens och väldigt goda smaker från sockerkakan och glasyren ihop. Det är en klassisk kaka som håller med tiden. Andra mjuka kakor som jag kan tipsa om är ambrosiakaka med apelsinsmaker och silviakaka.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *