Kolasås recept: på karamelliserat socker - Allt om Bakning

Kolasås recept: på karamelliserat socker

En kolasås kan göras på olika sätt, det här är ett recept som görs genom att man karamelliserat dess socker. Karamellisering utgörs av att sockret värms upp och i och med det så blir det en kemisk reaktion. Genom uppvärmningen får det smälta sockret en gyllenbrun färg och goda smaker skapas.

En kolasås gjord utan sirap

En kolasås som är gjord på karamelliserat socker, är också gjord utan sirap. Om du istället vill göra en kolasås gjord på sirap så hittar du den här, under salt kolasås. En sås utan sirap, som är karamelliserad ger en mer smak av knäck. Den här såsen går också fortare att tillaga, men det krävs att man är uppmärksam så man inte bränner vid den.

Se till att du använder dig av en stor tjockbottnad kastrull/stekpanna, för när du väl har karamelliserat sockret och ska tillsätta vispgrädden, så kommer det att stänka och fräsa. Tänk då på att inte sätta huvudet över kastrullen/stekpannan. Innan du tillsätter vispgrädden, värm den i mikron eller i en kastrull, så att den är varm. Den går då ihop lättare med det varma sockret.

Kolasås recept på karamelliserat socker

Vad kan man smaksätta kolasåsen med?

Man kan alltid lyxa till såsen genom att smaksätta den med andra smaker. Och det här är ju en smaksak, utifrån vilka smaker man själv gillar. Jag kommer ge er några exempel på vilka smaksättningar ni kan använda er av.

  • Kaffe med vanilj och en nypa salt
  • chokladknappar med vanilj och en nypa salt. Vill man ha en mer markant chokladsmak så väljer man mörk choklad.
  • Chili smak kan fås genom lite cayennepeppar.
  • Vanlig kolasås, då utelämnar du saltet.
  • Lakritspulver
  • Lakritspulver och salt.
  • Apelsinsaft från apelsiner.
  • Kanel och kardemumma.
  • Kakao och vanilj.
  • Flingsalt

Ja som du ser så finns det en uppsjö av smaksättningar, enbart fantasin som sätter stopp.

Kolasås recept på karamelliserat socker

Recept kolasås med karamelliserat socker

  2 dl strösocker
  2 dl vispgrädde
  50 gram rumstempererat smör
   1 nypa salt

Gör så här:

1. Grejor att ha till hands innan du börjar, är antingen en stor tjockbottnad kastrull eller en stekpanna, en träslev, och en kökstermometer. Genom att använda sig av en stekpanna har du mer överblick, det smälter jämnare, men går fortare så man lär ha mer koll på att det inte bränns vid eller att tempen blir för hög.

2. Förbered genom att mäta upp strösockret i en liten skål, väg smöret, mät upp vispgrädden i en kastrull och förvärm den så att den är varm. Ställ vispgrädden åt sidan, för att användas senare.

3. Häll i sockret i stekpannan/kastrullen, på medelhög värme. Strösockret kommer att smälta, rör försiktigt med en träslev. Allt strösocker ska smälta ner och bli till en rinnig sås, som kommer att få en gyllenbrun färg. Då har sockret karamelliserats. Ha koll så att sockret inte bränns vid.

4. När allt socker har smält och fått en fin gyllenbrun färg, då ska grädden i. Se till att grädden är varm. Tag av kastrullen/stekpannan från plattan och häll försiktigt ner i det karamelliserade sockret, det kommer att stänka och fräsa. Sätt sedan tillbaka såsen på plattan.

5. Det karamelliserade sockret kommer att klumpa ihop sig lite så rör med träsleven, tills allt socker är upplöst i grädden. Håll koll så att det inte tar allt för lång tid, på en allt för varm platta. När allt socker är upplöst så sätt i en termometer.

6. Låt kolasåsen koka, utan omrörning, tills den uppnått den temperatur du önskar, någonstans mellan 107°C och 110°C. För en tunnar sås ta den lägre temperaturen och för en tjockare sås ta den högre temperaturen. Håll koll på temperaturen, för här kan det gå fort.

7. Tag av från plattan och rör ner smöret och saltet, tills allt blandat sig. Vill man nu ha någon annan form av smaksättning, så är det läge att ha i den just nu. Beskriver lite mer om vilka smaksättningar du kan tänkas ha i, i texten ovan.

8. Låt kolasåsen svalna av lite, innan du häller den på en rengjord glasburk, som sätts i kylen.

9. När kolasåsen har svalnat av så har den också blivit tjockare än vad den va när du hällde den på burk.

Kolasås recept på karamelliserat socker

En kolasås som ger mer arom: med karamelliserat socker

Så att göra en kolasås på karamelliserat socker, kan vara lite pyssligare än att göra en kolasås med sirap. Men fördelen är att det går snabbare, det ger en mer smakrik arom. Om jag själv skulle välja så väljer jag att göra en kolasås enligt detta recept, men det är också en smaksak.

En kolasås kan du använda till mycket, den är gudomligt god till glass och desserter, men den kan även användas som fyllning till tårtor och cupcakes. Läs igenom receptet noga innan du börjar så du är förbered för alla moment, så kommer även du att lyckas med en super god kolasås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *