Key Lime Paj med Italiensk Maräng

Key Lime Paj – en syrlig Paj med Maräng

Key lime paj är nog en av de ljuvligaste pajer jag gjort, med en fluffig italiensk maräng ovanpå. Den här pajen bjuder på otroliga smakupplevelser, med syrlig limefyllning som är krämigt mjuk. Här bryts den söta fluffiga italienska marängen av mot det syrliga smakerna, med ett enkelt krispigt pajskal gjort på digestivekex. Key lime paj, som är en amerikansk dessert kan göras antingen med maräng som topping eller med vispad grädde.

Key lime paj med italiensk maräng

Varför heter det Key Lime Pie?

Namnet på den här pajen kommer från frukten key lime, som kommer från ön Key West, och är en speciell lime sort som enbart finns vid dessa öar vid Florida Keys. Just den här lime sorten ger en mer aromatisk smak än andra limefrukter. Så från början kommer Key Lime Pie från Florida, och har därifrån spridit sig vida vägar över hela världen.

Key lime paj med italiensk maräng

Key Lime Paj Recept

Pajskal
♥  100 gram smör
♥  13 st digestivekex  

Fyllning
♥  3 st limefrukter (rivet fint zest)
♥  1 dl limesaft 
♥  5 st äggulor
♥  1 burk kondenserad mjölk

Topping Italiensk Maräng
♥  75 gram äggvita
♥  50 gram vatten
♥  150 gram strösocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175° C.

2. Pajskal: Använd en pajform med löstagbar botten (18 cm).

3. Smält smöret i en kastrull, mixa digestivekexen i en mixer eller för hand, tills det blivit ett fint smul. Blanda samman de mixade digestivekexen och smöret.

4. Tryck ut digestivemassan i pajformen, så att det blir ett jämt lager runt om.

5. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt därefter pajskalet svalna av i pajformen.

Key lime paj med italiensk maräng

6. Fyllning: Sätt ugnen på 150° C.

7. Riv limezest och pressa limesaft.

8. Blanda försiktigt ihop i en bunke, limezest, limesaft, äggulor och kondenserad mjölk.

9. Häll limefyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Key lime paj med italiensk maräng

10. Topping Italiensk Maräng: Använd gärna en köksassistent, för bästa resultat.

11. Förbered genom att tillsätta äggvitan i köksassistentens bunke. Samt montera dit vispen.

12. Gör en sockerlag genom att tillsätta vatten och strösocker i en kastrull. Pensla med kallt vatten på kastrullens insida runtom, ända ner till sockerlagen. Detta motverkar att det blir sockerkristaller kvar runtom kastrullen. Kom ihåg rör inte i sockerlagen. Koka upp till 121° C, använd en kökstermometer för att mäta graderna.

13. När sockerlagen når temperaturen 115° C, börja vispa äggvitan. Vispa först på låg hastighet, öka därefter hastigheten. Äggvitan ska hinna resa sig till sin halva slutvolym.

14. När sockerlagen nått 121° C, så häller man i tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan som vispas på låg hastighet. När all sockerlag gått i så vispar man på medel hastighet tills man fått full volym. Vispa därefter på låg hastighet tills den italienska marängen blivit sval, kan vara lite lätt ljummen också.

15. Fyll en spritspåse med tyll, jag använde mig utav Wilton 8B. Om det blir maräng kvar i assistenten så låt vispen gå på låg hastighet så att marängen inte koagulerar.

16. Spritsa det mönster du önskar på pajen. Bränn sedan av med en gasbrännare, så att marängen får lite lätt färg bara.

17. För att få bort pajformen och ändå behålla pajskalet fint, sätt pajformen på tex ett högre glas vänt upp och ner. Om inte pajformen släpper och ramlar ner så kan man använda sig utav en gasbrännare och bränna lite lätt runt pajformens kanter, då släpper den.

Key lime paj med italiensk maräng

Vi har pratat om:

  • key lime pie maräng
  • limepaj med maräng
  • key lime paj maräng
  • key lime pie med maräng

Sammanfattning – Key Lime Paj med Maräng

Så har du ännu inte ätit eller bakat en Key Lime Paj så kan jag verklige rekommendera att göra det, och gärna med italiensk maräng. Jag älskar bara när det syrliga från limefyllningen bryter av mot den söta fluffiga marängen, med det krispiga pajskalet. Det här är en paj du bara måste baka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.