Salt Kolaglass: recept med karamelliserad mjölk - Allt om Bakning

Salt Kolaglass: recept med karamelliserad mjölk

Denna kolaglass med salt kolasås, gjord på karamelliserad mjölk, är klart ett av de bästa glass recept jag gjort. Den är gudomligt god, med smaker från den karamelliserade mjölken, som smakar kolasås. Och toppen på dess smakupplevelser blir från den salta kolasåsen som blandas ner i kolaglassen.

Salt Kolaglass: recept med karamelliserad mjölk

Enkelt recept utan glassmaskin

Det här enkla receptet på kolaglass kräver alls inte många ingredienser, till själva glassen, sen är det ju dock lite ingredienser till den salta kolasåsen. Har man tidsbrist och inte hinner göra en salt kolasås så kan man ju använda sig utav en köpt kolasås på tub. Men jag själv tycker att hemmagjord kolasås är mycket godare än köpt, mer smakrik. Du kan också göra en kolasås på karamelliserat socker, och smaksätta med salt.

Du gör glassen utan glassmaskin, kan inte bli enklare. Vanligtvis när man gör glass utan glassmaskin så kan man behöva efter att man satt in glassen i frysen, röra i den en gång varje halvtimme. Allt för att det inte ska bildas en massa iskristaller.

Men här har jag valt att inte röra i glassen alls efter att jag satt in den i frysen. Detta för att jag har marmorerat glassen med salt kolasås, och skulle du då röra så kommer du att röra ut kolasåsen helt i glassen och den kommer längre inte vara marmorerad.

Salt Kolaglass: recept med karamelliserad mjölk

Glass med karamelliserad mjölk

Vill man göra en glass enkelt så är då en enkel ingrediens som kondenserad mjölk, ett bra alternativ. Här har jag då istället valt att använda mig utav karamelliserad mjölk, som är samma sak som Dulce de leche. Det är en mjölkprodukt som är sjuden kondenserad mjölk, som du blivit en karamelliserad mjölk, det vill säga en kolasås. Dessa finns att köpa i vilken matbutik som helst.

Mer om just skillnaden mellan kondenserad och karamelliserad mjölk finns att läsa.

Recept Kolaglass

  5 dl vispgrädde
  1 burk karamelliserad mjölk
  1 ½ dl salt kolasås

Gör så här:

1. Gör den salta kolasåsen, och låt den svalna av.

2. Vispa vispgrädden tills den blivit fluffig.

3. Vänd ner hela burken med karamelliserad mjölk och vispa med elvisp så att allt blandas väl.

4. Fyll en form eller en låda, med kolaglassen.

5. Ringla ner salt kolasås och rör försiktigt runt så att det blir marmorerat.

6. Om du inte har något lock på glassburken, lägg över lite plastfolie.

7. Ställ glassen i frysen, i minst 3 timmar, eller tills den stelnat.

Salt Kolaglass: recept med karamelliserad mjölk

Hemgjord salt kolaglass

Gillar du smaker av kola så ska du definitivt testa detta recept, på salt kolaglass, gjord på karamelliserad mjölk. Jag älskar den här smaken, med både sött och surt i samma kombination. Och inte alls invecklad att göra, ett härligt god hemgjord kolaglass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *