Vad är Tangzhong Metoden? - Allt om Bakning

Vad är Tangzhong Metoden?

Tangzhong Bröd

Tangzhong metoden är en teknik som från allra första början kommer ifrån Japan, och vad Tangzhong Metoden är för någonting? Det ska vi gå igenom här nedan. Tangzhong är en metod som är väldigt populär i Asien men som också har spritt sig och används lite här och var runt om i världen. Med den här japanska metoden så blir brödet, lätt och mjukt med en hög fukthalt.

Tangzhong metoden uppfanns av en Japansk bageriforskare vid namn Yvonne Chen under 1990 talet.  Hon kom fram till att genom att man tillförde en vätskebaserad mixtur till sin degblandning, så kan man få ett fuktigare bröd med mjukare textur, och därmed ett mindre torrare bröd med längre hållbarhet.

Vad är Tangzhong Metoden

Tangzhong Roux

Tangzhong roux även kallad vatten roux, är en blandning som görs av vatten (ibland mjölk) och vetemjöl. Denna blandning kokas samman till en tjock geleliknande pasta, som därefter ska svalna av. I och med att vetemjölet och vattnet kokas, så aktiveras de glutenbildande proteinerna i mjölet. Här får man då en högre fuktighet och längre hållbarhet i brödet. Brödet blir mjukar och saftigare under längre tid. Denna geleliknande pasta som man nu kokat fram, lägger man sedan till i sin degblandning.

Vad är Tangzhong Metoden

Tangzhong Recept

♥ Lussekatter med Tangzhong metod

Kanelbullar med Tangzhong metod

Vad är Tangzhong Metoden

Att Baka med Tangzhong Metod

Att baka enligt en tangzhong metod är vad man kan säga, är en helt annan teknik att baka med, än den bakteknik vi använder här uppe i norden. Och även fast tangzhong metoden inte är någon traditionell bakteknik för oss i Sverige, så används den flitigt av många runt om i världen.

Den här metoden ger dig en deg som är väldigt mjuk och töjbar samt lätt att forma. Brödet kommer ha en textur som är fluffigare och mjukare och som kommer ha en högre fuktighet, som i sin tur kommer förhindra ett torrt bröd. Det här i sin tur ger brödet en längre hållbarhet. Väl värt att prova och baka efter denna japanska metod.

 

 

2 reaktioner på “Vad är Tangzhong Metoden?

  1. Mormor lärde sig detta av sin mormor. Kul att japanska forskare hittade det på nittiotalet. Uppfinnerhjulet om och om igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *