Lussekatter - Recept med Tangzhong Metod - Allt om Bakning

Lussekatter – Recept med Tangzhong Metod

Tangzhong bröd – ett mjukt och fluffigt sötebröd

I det här receptet har jag gjort lussekatter med ett recept enligt en tangzhong metod. Tangzhong metoden skiljer sig avsevärt från våra vanliga bröd tekniker som vi använder här uppe i Norden. Det är en Kinesisk teknik som används i Kina men självaste metoden kommer från Japan. Med denna metod blir brödet mjukt och fluffigt samt med en längre hållbarhet. Här använder man sig utav en vatten roux. Man kan ju även baka fluffigt goda kanelbullar med tangzhong metoden.

Lussekatter Recept med Tangzhong Metod

Tangzhong Roux

En vatten roux är en blandning mellan mjöl och vatten, som kokas samman till en geleliknande smet. Denna géleblandning kommer vara som en bas till självaste degen. Genom att använda sig utav denna bas så kommer degen att bli mjuk och du kommer få ett fluffigt inkråm.

Genom att man kokar mjölet så gelatineras mjölets stärkelse, på så sätt bibehålls fukten bättre i brödet. Då kommer brödet och i detta fall ett sötebröd på lussekatter, få ett mer mjukare och fluffigare innehåll med längre hållbarhet.

Lussekatter Recept med Tangzhong Metod

Lussekatter Tangzhong Recept

Tangzhong Roux

  80 gram vetemjöl special
  4 dl vatten

Saffransdegen

  50 gram jäst
  3 ½ dl mjölk
  2 ½ gram saffran
  Tangzhong Roux pastan
  2 dl strösocker
  2 st ägg
  920 gram vetemjöl special
♥  1 tsk salt
  150 gram rumstempererat smör

Pensling och Garnering

  Russin
  Uppvispat ägg

Eller

  Strösocker
  Smält smör

Gör så här:

1. Tangzhong Roux: Blanda samman i en kastrull, mjölet och vattnet. Låt koka på medelvärme, tills den börjar att tjockna, då sänker man värmen. Blanda tills man fått en tjock liknande pasta. Häll över Tangzhong pastan i en skål och låt svalna av till rumstemperatur.

Lussekatter Recept med Tangzhong Metod

2. Saffransdegen: Om man vill ha russin som garnering så lägger man dem i vatten så att de blir mjuka. Smula ner jästen i en bunke, använd köksassistent och gärna med degkrok. Tillsätt mjölk och saffran och lös upp jästen.

3. Tillsätt Tangzhong pastan, strösocker, ägg och vetemjöl special, och blanda med degkrok i assistenten i minst 10 minuter.

4. Klicka i det rumstempererade smöret i mindre bitar samt saltet. Fortsätt blanda degen i minst 10 minuter till. Gör ett glutentest för att se om degen är klar. Tänj ut lite deg och om du får en genomskinlig hinna så är degen klar, om den däremot går av på en gång eller det inte blir en tunn deghinna, så fortsätt köra degen.

5. Lägg över lite plastfolie över bunken och låt degen vila i cirka 30 minuter.

6. Baka ut lussekatter i den form du önskar. I det här receptet så valde jag att kavla ut degen, sedan skar jag remsor och rullade ihop från ett håll in till mitten, sen vänder man på remsan och rullar ihop den åt andra hållet så att det bildas som bokstaven S.

7. Om man vill ha russin i lussekatten så trycker man ner dem i var ände på lussekatten innan de ska jäsa, rätt så hårt.

8. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa på ett varmt ställe i cirka 1 ½ – 2 timmar.

Lussekatter Recept med Tangzhong Metod

9. Sätt ugnen på 225° C.

10. Grädda av mitt i ugnen i cirka 8 – 10 minuter.

11. När man tagit ut dem från ugnen så penslar man dem med uppvispat ägg. Då får man en jämn yta av ägget och ingen äggkant.

12. Om man istället vill vända lussekatten i strösocker, så smälter man smör och låter smöret svalna av. Därefter penslar man en avsvalnad lussekatt i smöret och vänder den i strösocker.

Lussekatter Recept med Tangzhong Metod

Saftiga Lussebullar

Att baka lussekatter med recept enligt tangzhong metod, är verkligen något att prova. För här blir sötebrödet verkligen mjukt och fluffigt. Det håller bra mycket längre än en vanlig vetedeg med saffran. Degen är lätt att hantera och lätt att forma.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *