Olika sorters bröd: 18 typer av brödsorter - Allt om Bakning

Olika sorters bröd: 18 typer av brödsorter

Bröd är en del av varje kultur i världen och det finns en stor mängd olika brödsorter, som du kan prova att baka hemma och njuta av. Alla brödtyper har sin karaktär och speciella smak. Det finns så mycket spännande bröd att upptäcka! Kasta dig ut bland dessa 18 brödsorter och se till att du prövar att baka nytt gott bröd hemma. Du hittar bröd här nedan från alla typer av mjöl samt från hela världen!

De mest populära brödtyperna

Svenskt knäckebröd

Svensk knäckebröd är ett hårt bröd från Sverige. Mycket populärt här och många gånger riktigt gott! Detta hårda bröd är verkligen en del av Sverige och dess bakningshistoria.

Baguette

Baguette kommer ursprungligen från Frankrike och är ett avlångt vitt bröd. Krispig skorpa och fluffigt inre. Många använder baguetten i Sverige vid lite fina måltider eller när det skall smaka lite extra.

  • Ordet ”baguette” kommer från det franska ordet för ”stav”, vilket avspeglar formen på brödet.
  • En typisk baguette kan vara mellan 50 cm och 70 cm lång och väga runt 250 gram.
  • Baguette görs vanligtvis på vetemjöl, vatten, jäst, salt och ingen form av mjölk eller smör.
  • Baguette kan också användas som grund för andra rätter, såsom sandwiches och toast.
  • Baguette har också blivit ett symboliskt element i fransk kultur och anses vara en del av landets identitet.

Rågbröd

Rågbröd är perfekt som smörgås. Rågmjölet gör att det har en tät struktur och har lite mera tyngd. Klassiska bröd görs ofta på rågmjöl.

  • Nyttigt bröd som stärker immunförsvaret.
  • Ett mjöl med nyttiga fibrer och mineraler
  • Ett mjöl som innehar lite socker

surdegsbrodet

Surdegsbröd

Surdegsbröd har en karakteristisk smak och har varit populärt i bland annat Sverige under många år nu. Nästan lite hype runt detta bröd.

  • Innehar massa olika mineraler
  •  Surdegsbröd ger mindre uppblåst mage
  • GI är lägre i ett surdegsbröd
  • Mättar längre
  • Bättre hållbarhet

Läs mer om surdeg steg för steg här

Vitt bröd

Detta bröd är mycket populärt i Västvärlden och här i Sverige äter vi mycket vitt bröd varje år. Det finns många olika sorters vitt bröd.

Flerkornigt bröd

Multigrain bröd är oftast en hälsosam typ av bröd. Mycket näring och fibrer. Bra smak med fina nyanser.

Brioche Bröd

Brioche är ett franskt bröd. Fint gott bröd med rikt innehåll.

  • Har en stor mängd smörsmak men smakar ändå inte fett
  • Blir lätta och luftiga

Fullkornsbröd

Fullkornsbröd är lite hälsosammare än vitt bröd. Fullkorsvete och fibrer gör detta bröd lite bättre för hälsan. Mera smak och många gånger väldigt gott!

  • Fullkornsbröd är gjort av mjöl som innehåller hela kornet, inklusive skalet, mjölbenet och kärnan
  • Är rikt på fiber, vitaminer och mineraler, såsom järn, zink och selen
  • Har en mer robust och nötig smak jämfört med bröd gjort på vitt mjöl
  • Kan hjälpa till att hålla blodsockernivåerna jämna och kan också vara mer mättande än bröd gjort på vitt mjöl

Glutenfritt bröd

Är du glutenintolerant och har celiaki är detta den enda brödtypen du kan äta. Det finns många olika sorters glutenfritt bröd.

  • Glutenfritt bröd är gjort utan vete, korn, råg eller andra sorter av mjöl som innehåller gluten
  • Detta bröd kan göras med olika sorter av mjöl, såsom majsmjöl, rismjöl eller havremjöl
  • Bra glutenfritt bröd kan vara svårt att hitta i butiker, men det finns många recept att följa för att göra glutenfritt bröd hemma
  • Glutenfritt bröd kan vara dyrare än vanligt bröd på grund av de speciella mjölsorterna som används

Läs mer om Glutenfria Havrebröd här

Ciabatta bröd

Ciabatta är ett gott Italienskt bröd. Det italienska svaret på den franska baguetten. Lätt och luftigt inkråm med stora hål.

  • Italienskt vitt bröd med en riktigt tjock skorpa och en mjuk, luftig mitt
  • Ciabatta görs vanligtvis med vetemjöl, vatten, jäst, salt och olja
  • Har en längre jästid än många andra bröd, vilket ger det en speciell struktur och smak

Bagels

Bagels är en populär typ av bröd. Med eller utan frön på. Gott med blandade pålägg. Görs med fördel på ett extra proteinrikt vetemjöl tex. Manitoba cream

svenskt knackebrod

Naan bröd

Naan är ett flatbröd från Indien. Riktigt gott och omåttligt populärt. Man äter det oftast till sin vanliga måltid och doppar det i såsen.

  • Naan är indiskt bröd som grillas på hög värme
  • Görs vanligtvis med vetemjöl, vatten, jäst, mjölk och yoghurt
  • Naan kan också ätas som en självständig rätt, oftast toppad med olja, salt och kryddor

Engelska muffins

Engelsk muffin är ett populärt frukostbröd. Tjocka runda brödskivor.

  • Ett bakverk som inte ska förknippas med söta muffins
  • Brödet innehåller både jäst och bakpulver
  • Bakas oftast av i stekpanna och ibland in i ugnen.

Challa bröd

Challa är ett judiskt flätat bröd. Det äts vanligtvis på lördagen eller vid högtidsdagar.

Pitabröd

Pitabröd är ett plattbröd från Mellanöstern och Medelhavsländerna. Runda eller ovala bröd, som man fyller med godsaker.

Tortillas

Tortilla är ett mexikanskt plattbröd och används till många rätter i Mexico och Sydamerika.

Matzo-bröd

Matzo är ett judiskt osyrat bröd som traditionellt äts under påsken.

Chapati (Roti) bröd

Chapati (roti) bröd är ett plattbröd som är vanligt i Indien och som äts till maten. Helst doppat i curry.

Olika sorters bröd: 18 typer av brödsorter

Nu har du fått lära dig en del om vilka bröd som finns och vart ifrån de kommer i världen. Bröd är ett av de äldsta tillagade produkterna och det är älskat över hela världen. Se till att du bakar mycket och njuter av olika sorters bröd! Hoppas du har gillat detta inlägg om olika typer av bröd! Baka nu mycket gott bröd och testa gärna några av alla de olika bröden här ovan!

Läs mer om fördelar med egenbakat bröd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *