Pepparkakskrans med Kristyr - Allt om Bakning

Pepparkakskrans med Kristyr

Hur gör man en Pepparkakskrans?

Pepparkakor är ju något av en klassisk småkaka att äta vid juletider, och om man ändå redan gjort pepparkakor så kan man lätt slänga ihop en pepparkakskrans med lite kristyr på. Här får du en otroligt vacker och annorlunda krans att hänga på väggen eller ge bort som present. En krans som du dessutom inte bara kan använda som inredning utan du kan även äta upp den också.

Pepparkakskrans med kristyr

Att göra en pepparkakskrans är inte alls så svårt som man kan tro. För att få en rund bred form och sätta fast pepparkakorna på så klipper eller skär man ut en mall först i tjockt papper eller kartong. Denna kan du sedan använda till att skära ut pepparkaksdegen. Välj de pepparkaksformar du vill ha till kransen och stansa ut pepparkaksdegen med dem. Spritsa kristyr i det mönster du önskar på kakorna och sätt sedan fast pepparkakorna med ett lager kristyr på baksidan. Det kommer hålla bra och kakorna kommer inte att ramla av.

Pepparkakskrans med kristyr

Pepparkakskrans med Kristyr Recept

Pepparkaksdeg

♥  Pepparkaksdeg till Pepparkakor

Kristyr

♥  4 dl florsocker
♥  1 äggvita
♥  1 msk kallt vatten eller mer
♥  Eventuell färg för färgning av kristyren

Gör så här:

1. Pepparkaksdegen: Gör en sats pepparkaksdeg enligt receptet.

2. Gör en mall för pepparkaksringen, som pepparkakorna ska sitta på. Ta ett lite grövre papper eller kartong och skär/klipp ut en rund bred ring.

3. Kavla degen och lägg på mallen, skär med en vass kniv ut den breda ringen.

Pepparkakskrans med kristyr

4. Stansa och baka ut pepparkakor i de formar du själv önskar, jag valde att använda mig utav 2 olika former till pepparkakskransen.

5. Grädda av i ugnen på 200° C, ringen och de utstansade pepparkakorna, i 4-5 minuter.

6. Låt svalna av helt.

7. Kristyr: Sikta ner florsocker i en skål, ha i en äggvita och 1 msk kallt vatten. Blanda till en slät smet med elvisp. Tillsätt mer vatten om kristyren är för tjock, eller om kristyren är för tunn så tillsätter du mer florsocker, tills du får en kristyr som är perfekt. Här kan du också färga kristyren om du önskar. Jag har använt mig utav pastafärg.

8. Häll kristyren i en spritspåse och förslut påsen upptill.

9. Spritsa pepparkakorna utifrån som du själv önskar. Jag valde att spritsa hela pepparkakan först med glasyr, genom att första spritsa en kant runt kakan, därefter fyllde jag på med kristyr innanför kanten. Använd tex en potatissticka eller nått liknande till att fylla de luckor som blivit, genom att göra virvel rörelser med stickan i kristyren.

10. När kristyren torkat så kan man spritsa kristyr ovanpå, jag valde att göra snöstjärnor. Låt sedan kristyren torka.

11. Ihopsättning: Spritsa en stor klick med kristyr på baksidan av pepparkakan och sätt fast den på pepparkaksringen. Gör så med alla pepparkakor som ska på ringen. Låt torka.

12. Välj ut ett band och häng runt pepparkaksringen, och häng upp eller ge bort.

Pepparkakskrans med kristyr

Pepparkaks Kristyr på Pepparkakskrans

Att göra en pepparkakskrans med spritsad kristyr är inte bara roligt att göra utan blir en väldigt fin inredningsdetalj att hänga upp i hemmet till jul. Det kan vara lite trixigt att sprits kristyren om det är första gången man gör det men övning ger färdighet, så är det med det mesta. Och även om det blir en hel del socker i kristyren som hamnar på pepparkakan, så är den väldigt god att äta.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *