Lussebullar - Recept med Fördeg - Allt om Bakning

Lussebullar – Recept med Fördeg

Saftiga Lussebullar bakade på fördeg

Lussebullar, går även under namn som lussekatt, saffransbulle, lussekuse, saffranskuse, här dock med ett recept som jag gjort med fördeg. Med en fördeg gör att lussebullen blir extra saftig, brödet blir smakrikare, porbildningen blir bättre och jäsningens fart kommer igång snabbare. Ett tips är även saffransbullar med fördeg.

Lussebullar Recept med Fördeg

Tips för att lyckas med Lussebullar

  • Gör en fördeg för att få ut mer smak och få mer fart på jäsningen.
  • Lägg saffranet i lite rom, och låt det ligga och dra där, helst någon vecka innan baket. Eller mortla saffranet i lite strösocker. Detta för att få fram mer smak från saffranet.
  • Blötlägg russinen i vatten innan baket.
  • Använd rumstempererat smör istället för smält smör.
  • Tänk på att knåda degen länge i köksassistenten. Och använder du dig utav vetemjöl special eller manitoba cream så är det extra viktigt att knåda degen längre i maskinen. Mjölet innehåller mer protein och gluten och kräver då mer bearbetning för att få ett luftigt och lätt bröd.
  • Jäs lussebullarna på en varm plats, tips är att slå på ugnen på högsta, slå sedan av ugnen och öppna ugnsluckan för att få ut värmen i köket.
  • Vill man ha fin glansig färg på bullen efteråt så kan man göra en sockerlag på lika delar vatten som strösocker, koka upp det och låta det svalna av. När bullen kommit ut ur ugnen så penslar man på med sockerlag. Det kapslar in lussebullen och gör att fukten stannar kvar.
  • Gör ett glutentest för att se om degen är klar, det vill säga dra isär degen mellan fingrarna och om det blir en fin liten hinna så är den klar, går degen av på en gång så bearbeta den lite till.
  • Sätt lite plastfolie över bunken när degen ska jäsa, istället för en bakhandduk.

Lussebullar Recept med Fördeg

Lussebullar med Fördeg – Recept

Fördeg

  50 gram jäst
  2 gram saffran
  1 ¼ msk strösocker
  5 dl mjölk
  9 dl vetemjöl special eller manitoba cream

Deg

  1 ½ dl strösocker
  2 tsk kardemumma
  1 ägg
  1 ¾ tsk salt
  7 dl vetemjöl special eller manitoba cream
  200 gram rumstempererat smör

Pensling och Garnering

  russin
  uppvispat ägg

Gör så här:

1. Blötlägg russinen i vatten.

2. Fördeg: Mortla saffranet med strösockret, och ställ åt sidan.

3. Smula sönder jästen i en bunke, använd med fördel en köksassistent.

4. Värm mjölken till fingervarm temperatur ( 37° C ). Häll den uppvärmda mjölken över jästen och lös upp jästen.

5. Tillsätt saffranet och strösockret och blanda om.

6. Tillsätt vetemjölet och knåda på låg hastighet i köksassistent, gärna med degkrok, i cirka 5-6 minuter.

7. Låt fördegen ligga kvar i bunken, sätt lite plastfolie lite lätt, över bunken. Låt jäsa på ett varmt ställe tills den fördubblats, cirka 30 – 45 minuter.

8. Deg: Blanda fördegen tillsammans med strösocker, kardemumma, ägg, salt och vetemjöl. Blanda med degkrok på låg hastighet ca 5-6 minuter.

9. Tillsätt det rumstempererade smöret i mindre bitar och kör på hög hastighet cirka 10 minuter, om du använder dig utav vanligt vetemjöl. Om du använder vetemjöl special eller manitoba cream, kör då  minst 10 minuter, då dessa mjölsorter kräver mer bearbetning. Gör ett glutentest, du ska kunna dra isär degen och det ska bli en tunn hinna, då är degen klar, annars så kör du lite till.

10. Låt degen vila cirka 30 minuter.

11. Kubba upp degen och väg varje degbit till 60 gram. Rulla varje degbit till en boll och låt spänna av i ca 5 minuter.

12. Rulla ut varje degbit till en smal längd, gör kanterna lite mer spetsiga. Rulla därefter ihop den som bokstaven S.

13. Tryck ner ett russin i vardera sida av lussebullen, tryck ner den rätt hårt.

14. Låt jäsa på ett varmt ställe, till dubbel storlek ( ett sätt kan vara att sätta på ugnen på max, slå av den och öppna ugns luckan). Jäs i 2 – 3 timmar.

15. Vispa upp ett ägg och pensla lussebullen lätt.

16. Grädda mitt i ugnen i ca 8-9 minuter på 225° C.

Lussebullar Recept med Fördeg

Sammanfattning: Lussebullar med fördeg

Dessa lussebullar med recept på fördeg blir luftiga och saftiga, och smakar gudomligt gott. Kräver lite mer bearbetning med knådningen i maskin då mjölet innehåller mer protein och gluten. Jag föredrar att göra lussebullar med fördeg, det blir stor skillnad mot att göra utan fördeg. Testa detta goda recept på lussebullar. Fler tips finns att finna när man bakar med sötebröd, eller varför inte testa att baka lussekatter med tangzhong metod.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *