Snabba Kanelbullar - Recept utan Jäst - Allt om Bakning

Snabba Kanelbullar – Recept utan Jäst

Snabba Bullar med Bakpulver

Att baka snabba kanelbullar utan jäst är ett ypperligt recept att ta till när tiden är knapp och sötsuget är för stort. Istället för att använda sig utav jäst så använder vi bakpulver som hävningsmedel. Här bearbetas degen inte så mycket, och därför utvecklas väldigt lite gluten i bullarna, det gör också att bullarna får sämre hållbarhet. Ett tips är att, när bullarna har gräddats och svalnats av så frys in dem i påsar och ta fram en bulle när det önskas och värm på dem i ugn eller mikro.

Snabba kanelbullar Recept utan Jäst

Snabba Kanelbullar Recept

75 gram smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk kardemumma
¼ tsk salt

Fyllning

75 gram smör
¾ dl strösocker
3 tsk kanel

Garnering

Uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225° C.

2. Gör fyllningen genom att vispa med elvisp i en bunke: smör, strösocker och kanel, tills det blivit en slät smet.

3. Smält smöret eller margarinet i en kastrull, tillsätt därefter mjölken i kastrullen.

4. I en bunke eller assistent, häller du i: strösocker, hälften av vetemjölet, bakpulver, kardemumma och salt. Rör så att allt blandas samman.

5. Tillsätt det smälta smöret och mjölken, rör samman till en deg. Används med fördel en assistent med degrulle men går utmärkt för hand också. Tillsätt därefter resterande mjöl lite pö om pö, spar lite till utbakningen. Degen ska inte knådas så mycket utan enbart gå ihop till en smidig deg.

6. Ta upp degen på bakbordet och knåda till den, så att den är relativt smidig att arbeta med.

7. Kavla ut degen tunt, till en rektangulär form, strö lite mjöl under degen om den är för kladdig.

8. Bred på fyllningen på hela den kvalade degen. Rulla från långsidan en tajt rulle. Skär därefter 20 bitar, eller som du själv önskar.

9. Lägg varje bit i en bullform, pensla bullen med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker.

10. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 – 12 minuter.

11. Låt svalna av på galler.

12. Dessa snabba och enkla kanelbullar, kommer bli torrare mycket snabbare kanelbullar med jäst och jäsning. Därför kan det vara fördelaktigt att frysa in bullarna efter de har svalnat av. För att sedan bara ta upp och tina i ugn eller mikro, som nybakt igen.

Snabba kanelbullar Recept utan Jäst

Sammanfattning: Snabba Kanelbullar

Har man tidsbrist och behöver baka något snabbt, så är det här ett recept på snabba kanelbullar, ett alternativ utan jäst, knådning och jäsning. Den kommer smaka som kanelbullar men med en annan konsistens än sötebröd som bearbetas och jäses. Dels så används det bakpulver istället för jäst och dels så får bullarna inte in något luft i degen då den inte bearbetas samt att den jäser inte alls. Men helt klart ett gott alternativ att ta till vid snabba baklösningar.

 

3 reaktioner på “Snabba Kanelbullar – Recept utan Jäst

  1. Perfekt för de med glutenintolerans. Blir som Hastbullar. De bevaras också i frysen. Jag byter ut vetemjölet mot Lailas mjöl.

  2. Tack för att du lägger ut lätta och fina recept på olika bakverk!
    Skulle vilja ha recept på olika bakverk utan socker, om du har. Tacksam på förhand! (Är diabetes).
    MVH Gun Grip

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *