Saftiga Kanelbullar - Recept med Tangzhong - Allt om Bakning

Saftiga Kanelbullar – Recept med Tangzhong

Tangzhong Bullar – Bullar med längre Hållbarhet

Kanelbullar bakade på recept enligt tangzhong metoden, ger dig otroligt saftiga och mjuka bullar. Genom att baka enligt den Japanska metoden så kommer dina bullar att bli mjuka, saftiga och dess fuktighetsgrad kommer att vara högre. Den här metoden gör också så att dina bullar får en längre hållbarhet. Jag bara älskar dessa bullars konsistens.

Och genom att använda sig utav en sockerlag, som penslas direkt efter att bullen färdiggräddats, så binder man in fukten i bullen. På så sätt avdunstas inte någon fukt och bullarna bibehåller sin saftighet mycket längre.

Saftiga Kanelbullar Recept med Tangzhong

Kanelbullar Tangzhong Recept

Tangzhong Roux

80 gram vetemjöl special
4 dl vatten

Vetedegen

50 gram jäst (röd)
3 ½ dl mjölk
1 ½ dl strösocker
Tangzhong roux
2 tsk kardemumma
♥ 1000 gram vetemjöl special
150 gram smör
1 tsk salt

Fyllning

200 gram smör
2 dl rörsocker
3 msk kanel

Garnering

2 st uppvispade ägg
pärlsocker

Sockerlag

♥ 1 dl vatten
♥ 1 dl strösocker

Gör så här:

1. Tangzhong roux: Koka på medelvärme i en kastrull, vetemjöl special och vatten. Se till att röra i kastrullen, så att det inte kokar fast.När den börjar bli tjock så sänker man värmen, under fortsatt omrörning. När konsistensen blivit som en tjockliknande pasta så är den klar. Häll pastan i en skål och låt svalna av till rumstemperatur.

2. Vetedegen: Använd med fördel en köksassistent, och gärna med degkrok, för att få in så mycket luft som mjöligt i degen. Lös upp jästen i bunken tillsammans med kall mjölk.

3. Tillsätt strösocker, tangzhong pastan, kardemumma och vetemjölet. Kör i köksassistenten minst 10 minuter.

4. Tillsätt därefter rumstempererat smör och kör ytterligare 5 minuter. Tillsätt därefter saltet och kör några minuter till. Gör ett glutentest genom att dra isär lite deg, om du får en genomskinlig hinna så är degen klar, om degen spricker och går av så kör degen lite till.

5. Stjälp upp vetedegen på ett mjölat bakbord. Vik in degen under sig, så att det blir en rund och fin vetedeg. Lägg över en bakduk och låt vetedegen vila i 30 minuter.

6. Fyllning: Blanda med en elvisp i en bunke, rumstempererat smör, rörsocker och kanel, så att det blir en jämn smet. Rörsocker kan du byta ut till strösocker, om du istället vill ha det.

7. Kavla ut degen rätt så tunt, till en rektangulär form. Bred på fyllningen på degen med en spatel, slickepott eller kniv.

8. Rulla vetedegen från långsidan, som en rulltårteform och skär degrullen  i bitar, 45 – 50 bitar. Lägg varje bulle i en bullform och ställ på plåt. Vill man inte ha bullform så går även det bra, då lägger man istället bullarna på en plåt med bakplåtspapper.

9. Låt bullarna jäsa under bakduk i 1 – 3 timmar, lite beroende på hur varmt du har det, där bullarna jäser. Ju varmare man har ju snabbare går det.

10. Sätt ugnen på 225° C.

11. Sockerlag: Koka en socker lag genom att koka samman vatten och strösocker i en kastrull, tills allt socker har löst upp sig. Ställ sockerlagen åt sidan.

12. När bullarna har jäst klart, vispa upp äggen och pensla bullarna med ägg. Strö därefter över lite pärlsocker.

13. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 8 – 12 minuter.

14. När bullarna kommit ut ur ugnen så pensla dem med sockerlag.

Saftiga Kanelbullar Recept med Tangzhong

Saftiga Kanelbullar – Japansk metod

Sammanfattningsvis så bara älskar jag att baka med denna tangzhong metod, ett recept som verkligen ger dig saftiga kanelbullar. Kanelbullarna blir inte bara saftiga utan även fluffigt mjuka och med en längre hållbarhet. Andra recept att baka med tangzhong metoden är lussekatter, som även dem får lika saftigt mjuka konsistens. Så har du inte testat och baka med den här Japanska metoden, så tycker jag du verkligen ska prova, du kommer inte bli besviken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *