Saffransbullar på fördeg - Saftiga med vanilj - Allt om Bakning

Saffransbullar på fördeg – Saftiga med vanilj

Saftiga saffransbullar med vanilj: bästa receptet med fördeg

Vad hör inte julen till om inte sötebröd med saffran i, det är ett givet inslag, som  jag gärna bakar till första advent. Själva kryddan saffran kommer ju från världens dyraste krydda, från saffranskrokusen, och är giftig i större mängd doser. Detta receptet har inspirerat mig från Roy Fares recept på just saffransbullar på fördeg, och är enligt mig det bästa saffransbullar på en fördeg, jag gjort.

Dess konsistens blir väldigt mjuka och saftiga med en len fyllning av vanilj. Och visst kan det vara lite trixigt att få till just den där perfekta degen med de där saftiga bullarna. Tips och vägledning hittar du på: Hur du lyckas med bakning av sötebröd.

saffransbullar på fördeg-saftiga med vanilj

Saffransbullar på fördeg med vaniljfyllning

Saffransmarinad

♥  1 gram saffran
♥  2 msk rom, konjak eller vodka

Fördeg

♥  5 dl 500 gram mjölk (500 gram)
♥  50 gram jäst
♥  8 ½ dl vetemjöl (520 gram)
 Saffransmarinaden

Saffransdeg

♥  2 dl socker (170 gram)
♥  150 gram rumsvarmt smör
♥  2 krm salt (2 gram)
♥  5 ½ dl vetemjöl (320 gram)

Vaniljfyllning

♥  150 gram rumsvarmt smör
♥  85 gram socker (1 dl)
♥  20 gram vaniljsocker (2 msk)

Till pensling och dekoration

♥  Uppvispat ägg
  Pärlsocker
♥  1 dl socker
♥  1 dl vatten

Gör så här:

Saffransmarinad: blanda samman saffranet med rom, konjak eller vodka i en ren burk. Låt marinaden stå minst ett dygn innan den används.

Fördeg: smula sönder jästen i en bunke. Värm mjölken tillsammans med saffransmarinaden, tills det är fingervarmt, 37 °C. Lös upp jästen med mjölkblandningen. Blanda ner mjölet och knåda degen. Ett råd är att använda sig av en assisten med degkrok, i ca 5 minuter. Därefter behöver degen vila i ca 20 minuter med en bakduk över sig.

Saffransdeg: i fördegen så tillsätter man socker, rumsvarmt smör i bitar, och mjölet. Knåda degen med degkrok i assistenten tills degen är glansig och släpper kanterna. På slutet av knådningen så tillsätter man saltet och kör några minuter till. Saltet stärker bildningen av glutenet och degen blir då mer elastisk.

4  Därefter behöver degen återigen vila, i ca 20 minuter under en bakduk.

Vaniljfyllningen: Blanda samman alla ingredienserna med elvisp, till en slät smet.

6  Kavla ut degen och bred på vaniljfyllningen. Ta tag i de två övre hörnen av degen och vik den neråt så degen blir viken dubbelt. Skär degen i avlånga remsor och snurra de runt två fingrar, till en liten boll.

7  Sätt ugnen på 200 grader.

8 På en plåt med bakplåtspapper läggs bullarna och låter dem jäsa 1-3 timmar, under bakduk.

9  Pensla på bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

10  Koka en sockerlag på socker och vatten, se till att sockret smälter. Detta används som pensling efter avbakning i ugn.

11  Bullarna gräddas av i mitten av ugnen cirka 13-15 minuter, tills de fått en fin färg.

12  Så fort bullarna är gräddade och uttagna ur ugn, så penslar man på sockerlagen på bullarna. Detta ger en längre hållbarhet och fin glans.

Sammanfattning saffransbullar på fördeg

Saffran, vilken ljuvlig krydda, som här förgyller smaken till dessa saftiga saffransbullar gjorda på fördeg med fyllning av vanilj. Bullar som vanligtvis bakas till julen. Med fördeg blir bullarna saftiga och får en mjuk konsistens, där just aromen av saffranet framhävs desto mer av marinaden. Det finns många fyllningar att välja på till sötebröd men just till saffran är nog vaniljfyllningen en favorit just här. En annan vaniljbulle att göra till jul kan vara sockerbullar med saffran och vaniljkräm.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *