Silviakaka - Recept i Långpanna - Allt om Bakning

Silviakaka – Recept i Långpanna

Silviakaka även kallad solkaka eller ljus kärleksmums, kommer här med ett recept i långpanna. Att göra långpannekaka är inte bara enkelt utan kräver också väldigt lite tid och man får mer fika, som räcker till fler. En silviakaka är en väldigt fluffig sockerkaka med vaniljsmak, som toppas med en len och krämig glasyr, med smaker av vanilj och kokos. Silviakaka recept:

Silviakaka långpanna med smak av vanilj och kokos

Motsatsen till en silviakaka är kärleksmums, som är en kaka, oftast gjord i långpanna, där sockerkakan är gjord på kakao. Med en mörk glasyr gjord på florsocker och kakao, som garneras med kokosflingor eller strössel. Silviakaka är ljus.

Silviakaka recept i långpanna

Silviakaka med olika smaker

En silviakaka kan göras i olika smaker, med olika glasyrer. Den vanligaste är ju den med ljus sockerkaka och ljus glasyr med smaker av vanilj. Här är även glasyren gjord av strösocker men i vissa glasyrer använder man sig utav florsocker. Vanligtvis så garneras en silviakaka med kokosflingor, men man kan även använda sig utav strössel. Andra sorters smaker på silviakaka kan vara:

  • Silviakaka med choklad: Här är sockerkakan ljus och glasyren är gjord på florsocker och kakao, som garneras med kokosflingor eller strössel.
  • Silviakaka med citron: En ljus sockerkaka med citronzest i självaste kakan, med en ljus glasyr gjord med lite citronsaft, som garneras med kokosflingor eller strössel.
  • Silviakaka med saffran: En ljus sockerkaka med saffranskrydda i självaste kakan, med en ljus och len glasyr, som garneras med kokosflingor eller strössel.

Silviakaka recept i långpanna

Silviakaka i långpanna recept

  3 st ägg
♥  3 dl strösocker
♥  1 msk vaniljsocker
♥  1 msk bakpulver
♥  3 dl vetemjöl
♥  1 ½ dl kallt vatten

Glasyr

  150 gram smör
♥  1 ½ dl strösocker
♥  1 msk vaniljsocker
  2 st äggulor

Garnering

♥  kokosflingor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175° C.

2. Klä en långpanna (30 x 20 cm) med bakplåtspapper.

3. I en bunke vispar man med elvisp ägg och strösocker, länge, minst 5 minuter. Detta för att få volym på kakan.

4. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner dem i äggblandningen.

5. Tillsätt det kalla vattnet och vispa med elvispen ihop till en smet. Vispa väldigt kort, smeten ska bara gå ihop.

6. Häll smeten i den klädda långpannan.

7. Grädda längst ner i ugnen 20 – 25 minuter, känn av med sticka, den ska vara torr.

8. Låt kakan svalna av helt.

9. Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt strösockret och låt koka samman några minuter.

10. Tag av kastrullen från plattan och häll smörblandningen i en bunke.

11. Tillsätt vaniljsocker och äggulor, och vispa med elvisp till en slät smet. Vänta inte med att vispa utan vispa på en gång. Då smörblandningen är varm så kan äggulorna koagulera om man väntar med att vispa.

12. Ihopsättning: När kakan svalnat av helt, gör hål i kakan med en provsticka, lite här och var. Detta gör att lite av glasyren sjunker ner i kakan och den blir saftigare.

13. Bred på glasyren och strö över kokosflingor.

14. Låt glasyren stelna helt innan du skär kakan i bitar.

Silviakaka recept i långpanna

Silviakaka i långpanna – Ljus och god

Att baka i långpanna är ju bara så ljuvligt enkelt, som dessutom kräver väldigt lite tid. Den här silviakakan blir otroligt saftig och len, med smaker av vanilj, både i sockerkakan och i glasyren.  Det är ett klassiskt recept som skäres i små rutor, som kommer gå åt som smör i solsken. Glasyren har jag valt att använda med strösocker istället för florsocker, vilket gör den otroligt saftig.

Ett annat recept på mjuk kaka i långpanna som jag kan rekommendera är rabarberkaka med kardemummamen även spetskaka som är en mjuk sockerkaka med ett otroligt gott krackelerat glasyrtäcke.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *