Sockerbullar med Vaniljkräm och Saffran - Allt om Bakning

Sockerbullar med Vaniljkräm och Saffran

Sockerbullar Bakade på Karlsbaderdeg

Sockerbullar är fyllda med vaniljkräm och i min variant av sockerbullar har jag även tillsatt saffran, för att få en liten touch av jul så här i snart juletider. Sockerbullar penslas med smält smör och vänds runt i strösocker. Jag har valt att göra dessa saffransbullar på en karlsbaderdeg.

Karlsbaderdeg är en version av vetedeg, som innehåller mer smör och ägg och oftast även bakpulver. Sockerbullarna blir luftigt goda med smak av saffran och vaniljkräm. Fler tips till hur man lyckas med bakning av sötebröd, hittar du här.

Sockerbullar med Vaniljkräm och Saffran

Kan man Frysa in Sockerbullar?

Du kan med fördel frysa in sockerbullar, för att ta upp och tina när man vill, då är man garanterad färska bullar varje gång. Frys in dem utan pensling och garnering av smör och strösocker. När du tagit upp en bulle, låt den tina helt och pensla sedan på, smält avsvalnat smör för att sedan vända runt den i strösocker.

Vaniljkräm till Sockerbullar

Antingen så väljer man att göra en vaniljkräm från scratch, har man nu varken orken eller tiden till det så finns det enklare genvägar. Man kan välja att köpa vaniljkrämspulver med märke från Dr. Oetker, som man vispar samman med mjölk och låter stå och dra sig ett tag i kylen, därefter är den redo att användas. Eller så kan man köpa Marsanpulver, där man minskar mängden mjölk för att få en mer krämigare och stabilare vaniljkräm.

Sockerbullar med Vaniljkräm och Saffran

Sockerbullar med Vaniljkräm och Saffran – Recept

Karlsbaderdeg med Saffran

♥  2 gram saffran
♥  3 dl kall mjölk
♥  50 gram jäst
♥  1 ¼ dl strösocker
♥  250 gram rumstempererat smör
♥  3 st äggula
♥  2 tsk bakpulver
♥  875 gram vetemjöl
♥  ½ tsk salt

Vaniljkräm

♥  En sats Vaniljkräm

Pensling och Garnering

♥  smält smör
♥  strösocker

Gör så här:

1. Gör en sats vaniljkräm, och fyll det i en spritspåse med rund tyll.

2. Lös upp jästen i den kalla mjölken, i en köksassistent.

3. Tillsätt strösocker, rumstempererat smör, ägg, bakpulver, vetemjöl och salt.

4. Blanda alla ingredienser med en degkrok, på medelhastighet i cirka 8 – 10 minuter.

5. Låt degen jäsa i bunken, i cirka 30 minuter. Lägg lite plastfolie, lätt över bunken.

6. Dela degen i 25 bitar ( 65 gram bulle ), rundriv dem dvs. rulla dem till en boll.

7. Platta till degbollen och fyll i en klick med vaniljkräm. Slut om degen runt vaniljkrämen så att den blir rund. Nyp åt så att den sluter tätt. Rulla till den lite lätt så att formen blir helt rund.

8. Lägg på plåt med bakplåtspapper, med skarven nedåt, och låt jäsa i 2-3 timmar på nått varmt ställe. Om man inte har något varmt ställe så kan man sätta ugnen på max, sedan stänga av ugnen och öppna luckan. Då kommer innetemperaturen att stiga och det blir varmare.

9. Sätt ugnen sedan på 220° C.

10. Grädda bullen längst ner i ugnen i cirka 8 – 10 minuter, tills den blivit gyllenbrun.

11. Lägg över bullarna på galler och låt svalna av.

12. Smält smör och låt svalna av. Därefter så penslar man saffransbullen med smör och vänder runt bullen i ett fat med strösocker.

Sockerbullar med Vaniljkräm och Saffran

Sammanfattning: Sockerbullar med Vaniljkräm och Saffran

Dessa sockerbullar blir otroligt luftigt goda med en len vaniljkräm i mitten, och med saffran i degen blir det här en bulle att avnjuta under julen. En bulle som penslas med smör och vänds runt i strösocker, den där lilla touchen som gör dem så knaprigt goda. En annan god saffransbulle att göra till julen är den på fördeg, med vaniljfyllning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *