Hemgjord Vaniljkräm: God till Tårta och Desserter - Allt om Bakning

Hemgjord Vaniljkräm: God till Tårta och Desserter

Vaniljkräm: Godast som hemgjord till tårta

Vad smakar väl inte bättre än en egenhändigt hemgjord vaniljkräm, till tårta eller dessert. Det går dock inte ens att jämföra smakerna med den marsánkräm du kan köpa i affären, stor skillnad. Har du väl gjort egen, så kommer du bli kräsen och alltid att göra egen kräm. Här nedan ser du hur du gör god vaniljkräm på ett snabbt och enkelt sätt!

Vaniljkräm god till tårta

Vispa hela tiden är ett måste

Då vaniljkräm innehåller ägg så är det väldigt noga att man ser till så att äggen inte koagulerar, det vill säga klumpar ihop sig. Så när äggen har hamnat på plattan då är det bara att vispa, under hela tiden, noga.

Slutar man vispa så koagulerar ägget, och det kan bildas små klumpar. Dock kan man sila bort dessa klumpar om det mot förmodan skulle uppstå.

Maizena mjölet arbetar ihop med äggets proteiner och hämmar koaguleringen vid högre temperaturer. Samt att den gör krämen mer fyllig och stadgan blir bättre.Smöret som tillsätts ger vaniljkrämen en mjukare konsistens med rikare smak.

vaniljkräm god till tårta

Vaniljkräm Recept

♥  5 dl mjölk
  1 vaniljstång
  140 gram strösocker
  140 gram äggula
  40 gram maizena
  50 gram rumstempererat smör

Gör så här:

1. Häll mjölken i en kastrull, samt dela på vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna och ha ner dem i kastrullen. Låt även vaniljstången vara kvar i kastrullen. Låt koka upp. Därefter ställer du kastrullen åt sidan.

2. Blanda strösocker, äggulor och maizena i en bunke och vispa till en luftig smet med elvisp.

3. Plocka bort vaniljstången ur kastrullen. Tillsätt en del av mjölken i äggblandningen, och vispa. Tillsätt därefter resten av mjölken samt vispa samtidigt tills allt blandats och blivit slätt.

4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt krämen sjuda under konstant vispning, tills vaniljkrämen sjudits upp och tjocknat.

5. Tag av kastrullen från plattan och rör ner det rumstempererade smöret, tills det blandats väl.

6. Häll vaniljkrämen genom en finmaskig sil, för att eventuellt sila bort klumpar som kan ha uppkommit från koagulerat ägg, om man vispat lite för dåligt.

7. Kyl snabbt ner vaniljkrämen, allt detta för att slippa bakterier. Helst i ett iskallt vattenbad. Jag brukar fylla en spritspåse och försluta, därefter stoppar jag den i ett iskallt vattenbad.

Om man nu inte har någon spritspåse så kan man låta vaniljkrämen vara i en bunke, och sätta på plastfolie ända ner till krämen. Så att det inte är någon luft emellan krämen och plastfolien. Därefter in i kyl och eventuellt vattenbad.

8. Låt vaniljkrämen stå kallt tills den svalnat av helt. Jag brukar låta den stå över natten innan jag använder den.

Vaniljkräm god till tårta

Godaste vaniljkrämen – Vaniljkräm till Tårta

Att göra egen vaniljkräm slår vilken köpt vaniljkräm som helst. En gång hemgjord alltid hemgjord. Vaniljkräm passar till mycket, allt från tårtfyllning och bullar till desserter. Har du som sagt börjat göra egen vaniljkräm hemma, så kommer du inte vilja byta ut den mot en köpt i affären. Njut av bakning och gör massa gott som du kan äta själv eller bjuda på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *