Silviakaka med Chokladglasyr - Recept i Långpanna - Allt om Bakning

Silviakaka med Chokladglasyr – Recept i Långpanna

Silviakaka med Strössel

Silviakaka är en saftig kaka som vanligtvis bakas med en ljus glasyr ovanpå, här har jag valt att göra en med chokladglasyr, på ett recept i långpanna. Kakan får en mjuk och saftig konsistens med en härligt god chokladglasyr ovanpå, som toppas med lite strössel. Receptet är gjort för en liten långpanna, så vill du ha ett recept för en normal stor långpanna, så bara dubblar du på receptet.

Silviakaka med Chokladglasyr Recept i Långpanna

Silviakaka med Chokladglasyr Recept

3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl kallt vatten

Glasyr

185 gram smör
4 ½ dl florsocker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 äggulor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175° C.

2. Klä en liten långpanna (30 × 20 cm), med bakplåtspapper. Om du ska använda en stor långpanna, så dubblar du bara receptet.

3. Vispa med elvisp,  i en bunke med ägg och strösocker i minst 5 minuter, så att det pöser riktigt mycket. Detta görs för att få volym på kakan.

4. I en annan bunke tillsätter du vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen genom en finmaskig sil, ner i äggblandningen.

5. Tillsätt det kalla vattnet och kör med elvispen enbart några sekunder, så att smeten går ihop. Kör inte för länge med elvispen.

6. Häll smeten i långpannan.

7. Grädda längst ner i ugnen i cirka 20-25 minuter, känn av med sticka om kakan är torr, då är den klar.

8. Låt kakan svalna av helt innan glasyren bres på.

9. Chokladglasyr: I en kastrull tillsätter du, smör, florsocker, kakao och vaniljsocker. Koka samman alla ingredienserna lite lätt, i några minuter.

10. Häll chokladglasyren i en bunke. Tillsätt äggulorna och vispa samman med en elvisp till en smet. Sätt in bunken i kylen för att svalna av, rör lite då och då. Vill man att det ska gå ännu fortare så kan man sätta in bunken i frysen en kort stund.

11. När glasyren svalnat av och tjocknat så häller man den över den avsvalnade kakan och brer ut den med hjälp av en slickepott eller spatel.

12. Strö strössel över chokladglasyren.

13. Låt svalna av på ett kallt ställe. Lyft ur kakan ur långpannan och skär i fina rutor. Eller skär direkt i långpannan.

Silviakaka med Chokladglasyr Recept i Långpanna

Saftig mjuk kaka med chokladglasyr

Denna mjuka kaka med namn Silviakaka blir en otroligt saftig och mjuk kaka med lena smaker av en härlig chokladglasyr, som toppas av lite strössel. Kakan görs i långpanna och du får en kaka som räcker till många fika gäster. Är du sugen på andra mjuka kakor med choklad så kan jag tipsa om Kärleksmums eller varför inte en fudge brownies, som bara smälter i munnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *