Semlor: luftiga med kardemumma - Allt om Bakning

Semlor: luftiga med kardemumma

Recept på luftiga semlor med kardemumma

Det här receptet på semlor med kardemumma blir riktigt luftiga och goda. Så här års så äter vi svenskar väldigt mycket semlor. En god semmelbulle med vispad grädde och vanligtvis mandelmassa fyllning eller vaniljkräm. I den här semmelbullen har jag valt att använda mig utav vaniljkräm som fyllning.

Kardemumma kryddan är den arom som ger smak åt självaste semmelbullen. Så ett tips är att mortla kardemumman själv, för att få fram mer smak ur självaste kryddan.Semlor luftiga med kardemumma (3)

Semlor på fördeg

Jag föredrar att göra semlor på fördeg, för att få dem så där riktigt luftiga och saftiga. Och du behöver då oftast ingen mjöl till utbakningen. En fördeg består oftast av jäst, vätska, och mjöl, ibland socker i sötebröd. Socker kan tillsättas i fördegen om det enbart är liten mängd, då socker stör jäsningen och kan istället stjälpa degen. Men i liten mängd socker så kan det hjälpa degen att få fart på jäsningsprocessen.

Så en fördeg hjälper degen att ta fart med jäsningsprocessen, betydligt snabbare. Och då allra helst degar med mycket smör och socker. Den lyfter då även fram mer aromer i degen, den blir luftigare och jäser bättre.

Degens bearbetning

Eftersom degen innehåller mycket socker och smör så krävs mer bearbetning av självaste degen i assistenten, och då allra helst med en degkrok. Spar också med att tillsätta saltet tills slutet av bearbetningen, då saltet har förmågan att dra ur vätska ur degen. Och man vill ju inte ha en torr semla.

Bearbeta degen tills den klarat glutentestet, se inlägget: Hur du lyckas med bakning av sötebröd, om du inte vet hur man gör ett glutentest.

Semlor luftiga med kardemumma

Hur länge kan man ha semlor i kylen?

En semla är en färskvara, som bör ätas så fort den gjorts. Då semlor har grädde i sig så bör de inte stå i rumstemperatur. Ju längre tid i rumstemperatur, ökar risken att bakterier frodas från självaste grädden. Så en semla bör stå kallt i kylskåp om den inte skall ätas direkt. I kylskåp kan den hålla sig en vecka men semmelbullen kommer då också att förlora sin färskhet och bli torr. Så godast blir den att ätas helt färsk.

Kan man frysa in semlor?

Självaste semmelbullen kan du absolut frysa in, bara att ta upp och tina i rumstemperatur när du ska göra en semla. Du kan även göra semlan halvklar, och frysa in den.  Fyll semlan med mandelmassa eller vaniljkräm och frys in den, utelämna grädden.

Semlor luftiga med kardemumma

Recept semlor

Fördeg

♥  50 gram jäst
♥  4 dl mjölk
♥  1 ½ msk strösocker
♥  450 gram vetemjöl

 Vetedeg

♥  Fördegen 
♥  300 gram vetemjöl 
♥  100 gram strösocker 
♥  1 ½ msk malen kardemumma
♥  1 tsk salt 
♥  1 st ägg
♥  150 gram rumstempererat smör

Pensling:

  Uppvispat ägg

Fyllning:

  Vaniljkräm (se länken)
  Grädde

Gör så här:

1. Fördeg: Smula sönder jästen i en bunke, i en köksassistent. Värm mjölken till fingertemperatur, 37°C. Häll den värmda mjölken över jästen och rör så att jästen löser upp sig.

2. Tillsätt strösockret och vetemjölet och knåda degen på låg hastighet 5 – 6 minuter. Använd gärna en degkrok i assistenten, för bästa resultat.

3. Låt degen jäsa i assistenten med lite plastfolie över sig, i cirka 40 -45 minuter.

4. Vetedeg: I fördegen så tillsätter man vetemjöl, strösocker, kardemumma, ägg och rumstempererat smör.

5. Kör assistenten på låg hastighet, de första minuterna. Därefter ökar du hastigheten och kör på, tills degen har blivit glansig och elastiskt.

6. Alldeles innan degen är färdigknådad så tillsätter du saltet, och kör i några minuter till. Gör ett glutentest för att se när degen är klar. Om du inte riktigt vet hur man gör ett glutentest, kolla in här under rubriken blandning och bearbetning.

7. När degen är klar så stjälper du upp den och delar den i cirka 20 bitar.  Jag brukar väga dem så jag får lika stora semlor, cirka 65 gram per bulle.

8. Forma varje degbit, så att den blir rund och lägg dem på plåt med bakplåtspapper, täck med bakhandduk.

9. Låt jäsa i cirka 1 – 2 timmar, på ett varmt ställe i köket.

10. Sätt ugnen på 210° C.

11. Pensling: När semmelbullarna har jäst klart, pensla dem med uppvispat ägg.

12. Grädda mitt i ugnen, cirka 8-10 minuter.

13. Låt svalna av på galler.

14. Fyllning: Gör en vaniljkräm, klipp av locket på bullen med hjälp av en sax eller kniv och fyll bullen med vaniljkräm. Fyll en spritspåse med vispad vispgrädde. Använd en stjärntyll till spritspåsen för att få ett fint mönster på grädden, om så önskas. Lägg på locket och pudra semmelbullen med florsocker.

Semlor luftiga med kardemumma (5)

Luftiga semlor med god arom från kardemumma

Semlor är ett bakverk som i dagens samhälle, äts efter julen och fram till påsk. Detta recept på semlor har jag gjort, på en fördeg. Du får en semmelbulle som blir luftig och saftig. Kom ihåg, mortla kardemumman själv, för att få fram den bästa aromen. Så ja vem kan inte motstå en semla, eller två.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *