Glutenfri & Laktosfri Kladdkaka utan Ägg - Allt om Bakning

Glutenfri & Laktosfri Kladdkaka utan Ägg

Äggfri kladdkaka: Ett recept utan gluten och laktos

Här är ett recept på kladdkaka utan ägg, ett recept som även är glutenfri och laktosfri. Ibland är man helt enkelt allergisk mot vissa livsmedel, då krävs det lite förändringar i recepten för att det ska funka. Som glutenfritt mjöl har jag använd mig av sempers finmix, och mjölken och smöret är båda laktosfria.

Så visst kan man få en kladdkaka utan ägg att smaka precis som en vanlig kladdkaka. Toppa kakan med en klick laktosfri grädde och lite bär eller varför inte med lite laktosfri glass.Glutenfri & laktosfri kladdkaka utan ägg (1)

Recept glutenfri & laktosfri kladdkaka utan ägg

♥  150 gram smält  laktosfritt smör
♥  ½ dl laktosfri mjölk
♥  3 msk mörk sirap
  2 dl strösocker
  ½ dl kakao
  1 tsk vaniljsocker
  2 ½ dl glutenfritt mjöl
  1 krm salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 °C

2. Smörj och bröa en form, eller spänn fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant samt smörj med rumstempererat smör runtom formen.

3. Smält det laktosfria smöret i en kastrull och låt svalna av något.

4. Tillsätt alla torra ingredienser i en bunke, så som strösocker, kakao, vaniljsocker, glutenfritt mjöl, och salt, och blanda ihop dessa.

5. Tillsätt därefter den laktosfria mjölken, sirapen och det avsvalnande smöret. Blanda samman till en smet. Smeten kommer att bli rätt tjock.

6. Fördela smeten i den klädda formen.

7. Grädda av kakan, i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

8. När kakan är klar så kommer den blivit något fast runtom kanterna och alldeles dallrig i mitten. Det kan vara så att man tror att kakan inte är klar för att den är alldeles för lös men den kommer att sätta sig och blir fast. Låt kladdkakan sedan svalna av i formen, innan den stjälps upp. Låt den helst svalna av i kylen ett par timmar.

9. Kakan bör svalna av helt för att den ska få en kladdig och seg konsistens.

Glutenfri & laktosfri kladdkaka utan ägg

Kladdkaka utan ägg: Med sirap

Kladdkaka är väl helt enkelt en helt underbart god kaka, sådär smarrigt kladdig och seg. Den här kakan utan ägg kommer smaka toppen!! Den är inte enbart gjord på sötningsmedel som strösocker utan även med sirap. Och just mörk sirap har en fyllig kryddaktig karamellsmak. Prova denna goda äggfri kladdkaka. Den är verkligen riktigt god! Annan god kaka är min veganska kladdkaka gjord på kikärtsspad.

En kladdkaka kan ju användas till så mycket mer, som tex i tårtor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *