Salt Kolasås: Enkel och perfekt till efterrätt och bakverk - Allt om Bakning

Salt Kolasås: Enkel och perfekt till efterrätt och bakverk

Salt kolasås: Hur enkelt kan det vara?

Att göra en kolasås kan ju kännas lite invecklat och svårt, men så behöver fallet inte vara. Vet man med sig några små tips så är en kolasås och i det här fallet med salt, väldigt enkelt att göra. Man bör dock ha i åtanke att det kan vara lite tidskrävande.

En salt kolasås kan användas till mycket, antingen väljer du att servera den varm till en god glass eller någon efterrätt. Eller så låter du den svalna av i burk med tättslutande lock, för att sedan använda såsen i cupcakes, efterrätter, och en rad olika bakverk.

Salt Kolasås Enkel och perfekt till efterrätt och bakverk

Undvik att röra i såsen

När kastrullen med ingredienserna till såsen har kokat upp och enbart ska sjuda, så undvik då att inte röra i såsen. Om du rör är det lätt att få in luftbubblor i såsen och sockerkristaller kan komma att bildas. Då blir kolasåsen inte slät och blank utan kan istället blir grynig.

Ett tips är att använda sig av en kökstermometer, då kan du hela tiden ha koll på när temperaturen är klar. När du nått den temperatur du vill ha på såsen så kommer den ändå vara rätt rinnig, men allt eftersom den fått svalna av så kommer den att tjockna till sig.

Recept Salt kolasås

  2,5 dl grädde
  1,5 dl ljus sirap
  1,5 dl strösocker
  30 gram rumstempererat smör
  ½ tsk salt

Gör så här:

1. Blanda samman grädde, socker och sirap i en relativt stor kastrull, så det inte kokar över. Låt ingredienserna koka upp under lätt omrörning.

2. Därefter ska såsen enbart sjuda, och man ska undvika att röra i kastrullen. Pensla istället kanterna runtom kastrullen, invändigt med vatten. Detta för att motverka att sockerkristaller ska bildas. Om man rör så kommer det att bildas sockerkristaller och slutresultatet blir inte bra. Det finns då risk för att det blandas in luft och såsen blir inte blank och mjuk utan kan istället blir grynig.

3. Låt såsen sjuda utan omrörning, till dess att såsen nått en temperatur på cirka 107 – 110 grader. Använd en hushållstermometer för att se de exakta graderna. Vill man ha en tjockare sås så låter man gradtalet vara den högre temperaturen dvs. 110 grader.

4. Tag av kastrullen från värmen och tillsätt smöret samt saltet och rör tills smöret smält samman i såsen.

5. Låt kolasåsen svalna av något

6. Häll över såsen i en burk med lufttätt lock, och ställ kallt i kylen.

7. Kolasåsen kommer att tjockna efter den kallnat av. Förvara såsen i kylen. Där har den en hållbarhet på upp till en månads tid.

Sammanfattningsvis: Salt kolasås

Att göra salt kolasås är en sås du kan använda till mycket, smakar bra till allt ifrån bakverk till glass och efterrätter.  Såsen är enkel såvida du tänker på att inte röra i såsen under tiden den står med värme på plattan. Serveras förslagsvis varm som den är eller iförd i bakverk. Salt kolasås är såsen som toppar din efterrätt med smaken av sälta. Och personligen så kan jag äta såsen precis som den är.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *