Chokladglass med malteser: recept utan glassmaskin - Allt om Bakning

Chokladglass med malteser: recept utan glassmaskin

En chokladglass med krossade malteser, som marmorerats med hemgjord chokladsås, här har ni ett recept utan glassmaskin. Den här glassen har jag valt att komponera ihop utifrån mina syskonbarn och barns önskemål, och kan väl säga att den gick hem. Ett tips är att göra en syrlig hallonsås till chokladglassen.

Chokladglass med malteser recept utan glassmaskin

Chokladglass utan kondenserad mjölk

Den här glassen är gjord genom att man kokat upp mjölk och grädde, för att sedan ha i chokladen. Man kan här då välja att ta en choklad som man själv tycker är god. Jag har valt att välja en ljus choklad, som då bryter av lite mot den mörkare chokladsåsen.

Sedan sjuder man mjölkblandningen tillsammans med äggblandningen, upp till 84° C. Den kommer att tjockna på sig lite, men den blir inte alltför tjock, och det är helt i sin ordning. Så den här chokladglassen är gjord utan kondenserad mjölk som är en vanlig ingrediens om man gör glass utan glassmaskin.

Chokladglass med malteser recept utan glassmaskin

Recept Chokladglass med Malteser kross

♥  1 dl strösocker
  3 st äggulor
  3 dl mjölk
  1 dl vispgrädde
  1 krm salt
  100 gram ljus choklad
♥  1 dl malteser (chokladgodis)

Chokladsås

♥  1 dl strösocker
♥  1 dl kakao
♥  1 dl vatten
♥  ½ krm salt

Gör så här:

1. Hacka chokladen i mindre bitar.

2. Glassen: Vispa strösocker och äggulor alldeles fluffigt.

3. I en tjockbottnad kastrull kokar du mjölk, grädde och salt.

4. Tillsätt den hackade chokladen i den varma gräddblandningen. Rör tills all choklad har blandats om väl.

5. Rör ner äggule blandningen och låt sjuda på spisen tills det börjar att tjockna, rör hela tiden. Temperaturen ska upp till 84° C innan den är klar, den får inte koka.

6. Häll glass smeten i form eller låda, lägg plastfolie över lådan och ända ner till glassen och upp över kanterna. Sätt in lådan/formen i kylskåpet för avsvalning.

7. Chokladsås: I en tjockbottnad kastrull blandar du ihop socker, kakao, vatten och salt. Koka såsen under omrörning, hela tiden, tills såsen blivit tjock och glansig, cirka 5-10 minuter.

Häll såsen i en glasburk, sätt plastfolie över och ända ner till såsen. Ställ in den i kylen för avsvalning. När chokladsåsen svalnat av helt så kommer den att bli mycket tjockare i konsistens.

8. Krossa malteserna i såna bitar, som du vill ha dem.

9. När glass smeten har svalnat av så ställer du in den i frysen. Rör i glassen en gång i halvtimmen. För att förhindra att iskristaller bildas.

10. När glassen tjocknat på sig rejält, detta kan ta någon timme. Då rör du försiktigt ner de krossade malteserna i glassen.

11. Ringla över chokladsåsen uppe på glassen och ta en sked och vänd försiktigt ner såsen så att den marmoreras i glassen.

12. Ställ tillbaka glassen i frysen, och låt den stelna helt.

Chokladglass med malteser recept utan glassmaskin

En enkel chokladglass med malteser och chokladsås

Så är du en chokladglass älskare så kan du här göra en riktigt god glass, med krossade malteser, ett recept helt utan glassmaskin. Du kan ju själv mixtra med vilken choklad du vill ha, ljus som mörk. Vill du inte ha en chokladsås med så mycket chokladsmak så minskar du bara på kakao mängden i chokladsåsen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *