Pepparkakor - Recept på Pepparkaksdeg - Allt om Bakning

Pepparkakor – Recept på Pepparkaksdeg

Julens Bästa Pepparkakor

Vad hör inte till julen om inte just pepparkakor, en klassisk kaka som äts bland både stora och små, precis som den är eller med kristyr på. Här är ett recept på pepparkaksdeg som ger spröda, njutbara och smakrika pepparkakor med härliga kryddor som ingefära, kanel, nejlika och kardemumma. Pepparkaksdegen är enkel att göra och lätt att kavla ut. Pepparkaksdeg recept bästa!

Pepparkakor recept

Gräddning av Pepparkakor

För att få samma gräddning på alla pepparkakor så kan man försöka göra pepparkakorna i samma storlek på plåten och med samma tjocklek. Annars kan det lätt bli att de mindre tunnaste blir brända. Pepparkakor har en förmåga att bli fort brända, så håll koll på gräddningen, för det kan gå fort på slutet.

Pepparkakor kristyr

Pepparkakor Recept

♥  300 gram rumstempererat smör
♥  5 dl strösocker
♥  1 dl ljus sirap
♥  1 msk malen ingefära
♥  2 msk malen kanel
♥  1 msk malen nejlika
♥  2 tsk malen kardemumma
♥  1 msk bikarbonat
♥  2 dl vatten
♥ 900 gram vetemjöl

Gör så här:

1. Använd gärna en matberedare eller elvisp.

2. Rör samman rumstempererat smör, strösocker och sirap, till en smidig smet.

3. Blanda samman alla kryddor och rör ner det i smeten tillsammans med bikarbonaten.

4. Tillsätt därefter vattnet och blanda.

5. Tillsätt nästan allt vetemjöl och rör allt samman så att det blir en smidig smet.

6. Häll upp degen och arbeta in resten av vetemjölet, tills det blir en smidig deg.

7. Lägg pepparkaksdegen i folie och låt den ligga i kylskåpet minst ett dygn.

8. Vid utbakning så tar man fram lite deg åt gången från kylen, bra om degen håller sig kall.

9. Sätt ugnen på 200° C.

10. Arbeta degen så den blir lättarbetad, kavla därefter ut den med lite mjöl under. Kavla den väldigt tunt.

11. Stansa ut figurer med hjälp av pepparkaksformar, vilket det finns en uppsjö av.

12. Flytta över de utstansade pepparkakorna med hjälp av en spatel eller en stekspade, till en kall plåt, smord eller med bakplåtspapper.

13. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i cirka 4-5 minuter.

14. Låt kakorna sätta sig lite på plåten innan du flyttar över dem till en bricka eller nått annat.

15. Vill man sedan ha kristyr på pepparkakorna så låter man kakorna svalna av först

Pepparkaksdeg recept

Sammanfattning: Spröda Goda Pepparkakor

Älskar detta recept på pepparkaksdeg, som blir otroligt goda pepparkakor och allra helst blir dem som godast med kristyr på. Kakorna blir spröda och väldigt smakrika med alla dess juliga kryddor. Gör en krans av pepparkakorna, spritsa kristyr och ge bort i julklapp eller häng upp själv. Eller gör en mjuk pepparkaka med lingon och cream cheesefrosting, saftigt god. Detta Pepparkaksdeg Recept skall du absolut prova på! Det är verkligen ett gott och bra recept på god pepparkaksdeg och goda pepparkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *