Fördelar med att Baka eget Bröd Hemma - Allt om Bakning

Fördelar med att Baka eget Bröd Hemma

Det finns fler skäl att göra eget bröd än att spara pengar. Med vår tendens att alltid vara upptagna med arbete, familj, sociala liv och kärlek är det svårt att hinna med det. Men det är också en trevlig hobby, det är en stor tillfredsställelse att äta något som du har gjort! Eget bröd är ju guld värt både smakmässigt och ekonomiskt sett. 

Att se nybakad deg stiga upp till den perfekta brödet är oöverträffat. För att inte tala om att knåda degen kan vara ett bra sätt att släppa stress och ångest. Här är några andra punkter där du ser fördelar med att baka eget bröd hemma:

Baka ditt eget bröd – Fördelar

  • Möjligheten att inkludera och utesluta ingredienser. Genom att göra ditt eget bröd kan du välja vilka ingredienser du vill lägga i det. Du kan enkelt ersätta de ingredienser som du inte gillar med de ingredienser som du verkligen föredrar. Detta är också bra för personer med kostpreferenser som glutenallergier eller veganer.
  • Försäkringen om att den är ren och innehåller färska ingredienser. Eftersom du har möjlighet att bestämma kan du vara säker på att allt du lägger i är rent och färskt. Du vet hur gammalt ditt bröd är, och du behöver inte oroa dig om brödet har legat i bageriet en längre tid.
  • Flexibiliteten att justera smaken. Du styr mera själv över hur ditt bröd skall smaka. Om du vill lägga till eller ta bort nötter och andra ingredienser för att göra brödet unikt är det helt upp till dig. Du kan justera sötman, konsistensen samt andra smaker som du inte kan göra i butiksbröd.

fordel baka brod hemma

Finns det fördelar med att köpa butiksbröd?

Den största fördelen med butiksköpt bröd är bekvämligheten! (Om det inte är en extra lång kö i butiken.) Det är redan förberett, så du behöver inte lägga tid på att mäta ut ingredienserna. Du behöver inte heller vänta på att degen ska jäsa. Tänkandet är också ute ur bilden längre. Men det bästa är definitivt frånvaron av röran som du behöver städa efteråt!

Varför ska du göra ditt eget bröd?

Förmodligen beror de bästa svaren på den här frågan på ditt syfte med att baka bröd och hur stor din konsumtion är. Äter du ofta bröd, så är ju vinsten med att baka hemma själv större såklart. Här nedan ser du flera fördelar med egenbakat bröd:

  • Färskt varmt gott bröd
  • Ekonomiskt
  • Kontroll på innehållet i brödet
  • Hälsoskäl

Färskt varmt bröd

Om du vill ha färska, läckra fullkornsprodukter är det utmärkt att baka eget bröd. Bröd som görs från grunden av fullkornsmjöl är mycket mer näringsrikt än butiksbröd. Dessutom kan det smaka bättre och får ditt hem att lukta gott! Så om du vill ha en varm brödkaka med färskt bröd ur ugnen varje dag så tveka inte att komma igång!

Kostnadseffektivt i satser

Om du har många människor hemma hos dig och bröd är en stapelvara för dig bör du överväga att göra ditt eget bröd. Det kan vara mycket kostnadseffektivt att göra eget bröd och spara pengar i längden.

Men om du bara är en eller två personer hemma kan butiksbakat bröd vara ett bättre alternativ för dig. Hemmagjort bröd håller inte så länge om det inte fryses ordentligt och vem vill förstås äta gammalt bröd?

Kostkontroll

Om du följer en diet, oavsett om det är för allergier eller viktminskning, är hemlagat bröd definitivt rätt väg att gå. Eftersom du kan justera varje ingrediens efter dina önskemål.

Hälsoskäl

Det mesta brödet som vi köper är inte så bra för oss. De har fortfarande en massa konserveringsmedel och dolda ingredienser som du varken behöver eller vill äta. Detta gäller särskilt när billiga bröd görs på snabb tid.

Vissa butiksköpta ”hantverksbröd” är ofta inte heller bra för dig. Det bakas ibland på fabriken, fryses in och värms sedan upp på nytt i butiken. Dessa bröd blir gamla på kvällen. Andra typer kan helt enkelt inte vara naturliga och är fulla av de vanliga förbättringsmedel som lågprisbröd innehåller. Om du bakar ditt eget bröd från grunden kan du undvika allt detta!

Läs mer om hälsosam bakning här

Kan jag spara pengar genom att göra bröd hemma?

Absolut! Inte bara i plånboken, utan du förser också din familj med färsk mat och en cool liten hobby. De flesta av mina bröd tar ungefär 15 minuters praktiskt arbete när jag använder en mixer. Jag ser egentligen inga nackdelar med att baka eget bröd. Så det finns ingen ursäkt! Sätt igång och baka samt njut av eget hembakat gott bröd!

Läs mer om baktips här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *