Glutenfritt Havrebröd: Enkelt Recept - Allt om Bakning

Glutenfritt Havrebröd: Enkelt Recept

Att baka Recept på Glutenfritt Havrebröd – Hur gör man för att lyckas ?

Enkla recept är alltid att föredra, och då allra helst gällande glutenfritt. Varpå glutenfritt mjöl inte har samma verkan och förmåga som ett vanligt mjöl har. En skillnad är att vanligt mjöl bildar glutentrådar, i motsats till vad ett glutenfritt mjöl gör, dvs det bildas inga glutentrådar alls. Dessutom finns det vissa punkter som kan vara bra att veta när man bakar glutenfritt. Vi ska gå igenom några här nedan. Alltså enkla recept där man lyckas med glutenfri bakning är mer glädjande, och här har vi ett sådant recept på glutenfritt havrebröd.

Mätning med våg – är att föredra

När du ska mäta upp dina ingredienser, så är det fördelaktigt att använda sig av en våg istället för med mått. Med en våg kan du mäta en mer exakt uppdelning mellan ingredienserna. Då glutenfria bröd är mer känsliga på huruvida det blir minskning eller ökning av en mjölsort. Så å andra sidan kan det tämligen vara en lysande idé att införskaffa sig en våg, om man bakar glutenfritt.

Stadgan i degen

Då glutenfritt mjöl inte har några glutentrådar som håller ihop degen, behövs ett stabiliseringsmedel, som ersätter glutens egenskaper. Det åstadkommer du genom att använda dig av psyllium eller xantangummi. Psyllium är ett kostfiber som håller brödet färskt och saftigt, samt binder vätska och håller samman degen. Xantangummi skapar volym och spänstighet i degen.

Knådningen – en viktig del i arbetet

Att baka glutenfritt bröd fordrar mer arbete vad gäller knådning. För bästa resultat fordras att degen körs i en köksassistent, med degkrok. Dels för att degen ska få volym, men då krävs det mer luft i degen. Vilket blir mer tidskrävande om du skulle göra det för hand. Så köksassistent med degkrok, är att föredra. Havrebröd glutenfritt:

Recept Glutenfritt Havrebröd

8 bitar

50 gram jäst
2 msk olja
5½ dl mjölk
2 msk psyllium
4 dl glutenfria havregryn
2 msk sirap
500 gram glutenfritt mjöl (varav 30 gram till utbakningen)
2 tsk salt

Garnering: tex havregryn

Gör så här:

1 Sätt ugnen på 225 grader.
2 Smula ner jästen i en köksassistent.
3 Värm mjölken till fingervarmt dvs. 37 grader, har man svårt att känna av med fingret så kan man använda sig av en termometer.
4  Tillsätt en del av mjölken och blanda med jästen, blanda sedan tills jästen löst upp sig, tillsätt då resterande mjölk.
5  Tillsätt psylliumet, rör om och låt stå för att svälla i 10 minuter.
6  Rör i resterande av ingredienserna och knåda ihop degen och gärna då i en köksassistent. Fördelaktigt är att använda sig av en degkrok,  i ca 5 minuter.
7  Slå upp degen på ett mjölat bakbord.
8  Rulla degen och dela upp den i 8 bitar.
9  Forma degbitarna till runda bollar för att sedan platta ut dem lite lätt på plåten, med bakplåtspapper under.
10  Spraya vatten över brödet och strö över havregryn som garnering.
11  Låt bröden jäsa övertäckta i ca 45 minuter, men gärna på ett varmt ställe.
12  Spraya på samma sätt brödet med vatten igen.
13  Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
14  Ta ut brödet och låt det svalna av.

Glutenfritt bröd recept

För bästa resultat, låter man brödet vila därefter det är färdigbakat. Man kan låta det ligga täckt med en handduk över sig. Då kommer smakerna att träda fram bättre och brödet blir godare. Hoppas du provar detta goda bröd och att du ser till att njuta av mycket hembakt! Dessa basvaror är bra att ha hemma när du skall baka, oavsett om det är glutenfritt eller inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *