Finska rivna rågbröd: är nyttigt - Allt om Bakning

Finska rivna rågbröd: är nyttigt

Recept på finskt rågbröd – Hur nyttigt är det?

Finska rivna rågbröd är ett nyttigt alternativ i brödform. I Finland är rågbröd något som bakas och konsumeras betydligt mycket mer än vad vi gör här i Sverige. Och visst är det nyttigare att baka på just råg, då rågmjölet stärker ditt immunförsvar. Mjölet innehar nyttiga fibrer och många bra mineraler, samt att det här brödet innehåller också väldigt lite socker.

Finska rivna rågbröd är nyttigt

Recept finska rivna rågbröd

Dag 1

  3 dl rumstempererad filmjölk
  3 dl ljummet vatten
  25 gram jäst
  5 dl rågflingor

Dag 3

  3 dl ljummet vatten
  1 msk salt
  1 msk ättiksprit 25 % eller 2 msk ättiksprit 12 %
  3 msk mörk sirap
  5 dl grahamsmjöl
  11 dl extra grovt rågmjöl

Gör så här:

1. Dag 1: Lös upp jästen tillsammans med ljummet vatten, i en bunke. Blanda därefter i filmjölk, och rågflingor, och rör om så att allt blandats väl. Täck över med en kökshandduk eller ett lock och låt stå i rumstemperatur, i 2 dagar. Rör om i bunken några gånger per dag.

2. Dag 3: Tillsätt vatten, salt, ättiksprit, och den mörka sirapen. Se till att det blandas väl, gärna i assistent med degkrok.

3. Tillsätt grahamsmjölet och det grova rågmjölet. Kör degen i assistent med degkrok i ca 10 minuter eller knåda för hand, den dubbla tiden.

4. Jäs degen i cirka 2 timmar. Lägg lite plastfolie löst över bunken, under jäsningen.

5. Knåda degen smidig på bakbordet. Den kommer att vara lite kladdig. Dela degen i 16 bitar och kavla dessa till runda kakor. De ska vara ungefär ½ cm tjocka och cirka 15 cm i diameter.

6. Lägg dem på antingen smorda plåtar eller plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under kökshandduk i cirka 1 – 2 timmar.

7. Sätt ugnen på 200° C.

8. Nagga brödkakorna med en gaffel och grädda dem mitt i ugnen, i cirka 20 minuter.

9. Snitta brödkakan på kanten med en vass kniv, runt om. Riv sedan itu brödet med händerna, så att det blir 2 tunna brödkakor. Detta görs enklast när brödet fortfarande är lite ljummet.

10. Låt dem svalna av på bakgaller.

finska rivna rågbröd är nyttigt

Ett gott och nyttigt finskt rågbröd

Finska rivna rågbröd är en klar favorit, ett nyttigt bröd med goda smaker, och dessutom med en längre mättnadskänsla. Degen är långjäst och får sin syra ifrån filmjölken. Det tar några dagar innan brödet är klart men alls inte svårt att göra. Baka ät och njut !! Har du inte tiden att baka rivna rågbröd, som nu tar några dagar att göra, så finns mitt recept på grovt rågbröd i långpanna, med lingon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *