Fransk maräng: ett klassiskt recept - Allt om Bakning

Fransk maräng: ett klassiskt recept

Fransk maräng är ett klassiskt recept på maränger och även det vi brukar kalla ”vanliga maränger”.  Du kan använda marängen till att göra en rad olika bakverk. Den ska bli torr och frasig när den har eftertorkat och är klar.

Fransk maräng ett klassiskt recept

Vad kan fransk maräng användas till?

Kallvispad fransk maräng

Den här marängen är kallvispad, vilket innebär att du vispar samman äggvita och socker, utan att den upphettas. Marängen kan vispas med olika delar äggvita och socker, lite beroende på vad marängen ska användas till.

  • En del äggvita – en del socker: Vispar du lika delar äggvita som socker så får du en maräng som du kan använda till vissa mousser eller som topping på paj.
  • En del äggvita – två delar socker: Nu blir marängen fastare i konsistensen, och här får du en maräng som blir krispig och frasig, den klassiska marängen. Du kan även spritsa och dekorera med den, och göra tårtbottnar. I det här receptet använder jag mig av just denna uppdelning av äggvita och socker.
  • Två delar äggvita – en del socker: Här får du en maräng som blir hård med stor volym, även denna kan användas att spritsa och dekorera med, samt tårtbottnar.

fransk maräng ett klassiskt recept

För fler tips om hur man gör maräng kan du läsa i: Tips och råd hur man gör maräng.

Recept fransk maräng

♥  100 gram rumstempererad äggvita

  ½ tsk pressad citron eller 1 krm ättiksprit (12%)

  200 gram strösocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 100°C.

2. Förbered: Se till så att alla redskap och bunken är gjorda i rostfritt stål eller glas, och att dem är rena, torra och helt fria från fett. Mät upp sockret för sig och äggvitan för sig. Håll koll så att du inte får ner några rester från äggulan, ner i äggvitan. Du kommer då inte få varken volym eller stabilitet på marängen. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

3. Maräng: Börja med att vispa upp äggvitorna och citronsaften på låg hastighet med en elvisp. Vispa tills det börjar att skumma.

4. När det börjar att skumma, så går du i med ¼ av sockret. Och vispar lite kraftigare men ändå lugnt, på medel hastighet. Man vispar tills marängen rest sig en tredjedel.

Om man vispar på låg och medelhastighet så bildas det små luftbubblor och marängen kommer få en bra volym. Vispar du däremot på högre hastighet så bildas stora luftbubblor, vilket gör att marängen kommer tappa volym och bli plattare.

5. När marängen rest sig, då siktar man i resten av sockret under vispning. Vispa tills det bildats mjuka toppar på vispen, men övervispa den inte. När sockret blandats ordentligt, då slutar man vispa.

6. Om du vill ha färg på marängen så kan du färga maräng smeten nu. Jag brukar använda mig av pasta färger.

7. Antingen klickar du ut marängsmeten på plåten med hjälp av en sked, eller så fyller du en spritspåse med tyll och spritsar ut marängen. Se till att marängerna är i samma storlek, så de blir gräddade samtidigt.

8. Grädda marängerna längst ner i ugnen i cirka 2 timmar, stäng sedan av ugnen och låt marängerna stå på eftertorkning i 1-2 timmar eller över natten. De behöver lite tid på sig att eftertorka.

9. Förvara marängerna i burk, med lock som tätar bra. De ska ligga torrt och du kan ha burken i rumstemperatur. På det här sättet så kan dina maränger hålla sig i många veckor framöver.

Fransk maräng

Spröd fransk maräng: med ett klassiskt recept

Den här marängen blir spröd och krispig, och kan användas till en rad olika bakverk, med ett klassiskt recept. Allt från vanliga maränger till tårtbottnar och marängtårtor. Marängen ska bli torr inuti om den avbakats väl och eftertorkats länge. Vill du istället ha en maräng som blir seg inuti så ska du göra en schweizisk maräng.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *