Knäckstrutar: julens klubbor - Allt om Bakning

Knäckstrutar: julens klubbor

Knäck i strut: blir enkla klubbor till julen

Knäck bakas varje jul och är ett julgodis som nog känns mest vanligast vid juletider.  I år har jag valt att inte baka dem i små pappersformer utan istället i små strutar med en pinne nerstucken, som en kolaklubba. Enkelt och hålla och inget kladd. Receptet är ett original recept som jag smaksatt med vanilj. Knäckstrutar julens klubbor

Tillbehör och temperatur

Till knäckstrutar behöver du bakplåtspapper, tejp och grillpinnar. Bakplåtspapperet klippes och vikes till små strutar. Man kapar grillpinnarna i den storlek man vill ha, utifrån hur stora strutar man gör.

För att se att knäcken blivit färdig så kan man därmed göra ett kulprov, dvs. man droppar  ner lite av knäck smeten i ett glas med iskallt vatten. Kan man då därefter rulla smeten till en liten kula så är knäcken klar. Detta går alldeles utmärkt men jag skulle dock rekommendera att införskaffa sig en kökstermometer, då kan man se direkt när knäcken är klar.

Vanliga knäck som tillreds i små pappersformar är klara vid en temperatur på 125 °C. Dock vill jag att dessa knäckstrutar ska vara lite hårdare i konsistensen, så se till att temperaturen ligger på 130 °C. Så håll koll på temperaturen, det är först på slutet som graderna stiger snabbt.

Knäckstrutar

Knäckstrutar

  2 dl vispgrädde
  2 dl strösocker
  2 dl sirap
  1 tsk vaniljpasta

Gör så här:

1. Strutarna fixas i ordning, med hjälp av bakplåtspapper, tejp och grillpinnar. Bakplåtspapperet klippes i formen 6×8 cm, snurra ihop dem till en strut och tejpa så struten håller formen. Klipp grillpinnar i den längd du önskar med en sax eller avbitartång. Sätt ner strutarna i ett glas eller form med hål i.

2. Blanda samman grädde, socker, sirap och vaniljpasta i en rätt så stor kastrull. En stor kastrull gör att knäcken kokar jämnare. Koka upp under omrörning, tills allt blandat sig, därefter sänker man temperaturen och låter den enbart sjuda, utan omrörning.

Därefter kan man sedan göra ett kulprov för att se när den är klar, men ett tips är att införskaffa sig en kökstermometer. Dock låter jag knäcken sjuda till en 130 °C, för just dessa knäckstrutar.

3. Tag av kastrullen från värmen och häll smeten ner i strutarna du gjort. Avsluta med att sticka ner en pinne i mitten av varje strut.

4. Låt stelna

Knäckstrutar: Julens snyggaste klubbor

Följaktligen kan man väl säga att knäckstrutar lätt kommer toppas som snyggaste klubborna under jul. Ett godis, precis som chokladbollar så går dessa genom alla tider, och äts av både stora som små. Det kräver dock ett litet pyssel att knåpa ihop dessa strutar men dock klart värt det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *