Chokladbollar: klassiskt recept

Chokladbollar är ju nått som går hem i alla väder för både stora som små, här bjuder jag på ett klassiskt recept, med smak av kaffe. Klassiska chokladbollar kan man göras med olika sorters smaker, vill man nu inte ha kaffesmak på sina chokladbollar så kan man lätt byta ur kaffet.  Man kan byta till vatten, eller någon likörsmak, eller någon essens smak. Barn gillar ju kanske oftast inte kaffesmaken, då kan man byta till vatten.

Med lite salt i smeten gör att det blir lite mer kraft i sältan, personligen så älskar jag chokladbollar som innehåller lite salt.

Chokladbollar klassiskt recept

Glutenfria eller laktosfria chokladbollar

Om man nu har en allergi mot gluten eller laktos så går det lätt att byta ut vissa ingredienser. Chokladbollarna är i stort sett glutenfria redan, då havregryn är en glutenfri produkt, men där havregrynen görs så kan det även göras annan säd så det kan bli kontaminering av säd i havregrynen. Är du då väldigt känslig så kan du använda dig utav ren havre, som finns att köpa på den glutenfria hyllan.

För att få chokladbollarna laktosfria så byter man ut smöret mot laktosfritt smör.

Chokladbollar klassiskt recept

Recept Klassiska Chokladbollar

♥  100 gram rumstempererat smör
♥  1 ½ dl strösocker 
♥  1 msk vaniljsocker
♥  3 msk kakao
♥  1 krm salt
♥  5 dl havregryn
♥  3 msk kallt kaffe

Garnering
♥  Pärlsocker, kokosflingor, strössel

Gör så här:

1. Vispa ihop rumstempererat smör och strösocker, i en bunke. Jag brukar använda mig utav en elvisp.

2. Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt, havregryn och kallt kaffe.

3. Rör så allt blandas väl, och så att det inte är några smörklumpar kvar.

4. Rulla till runda chokladbollar, vill du ha lika stora bollar så väger du dem.

5. Rulla varje boll i pärlsocker, eller någon annan form av garnering.

Chokladbollar klassiskt recept

Gammaldags chokladbollar

Dessa gammaldags chokladbollar är ett klassiskt recept, som äts och bakas av de flesta. De går både fort att göra samt är enkla, passar utmärkt om man vill baka med sina barn. Och med lite salt i smeten gör att chokladbollen får lite mer sting i sin sälta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.