Vörtbröd: ett recept med vörtmix - Allt om Bakning

Vörtbröd: ett recept med vörtmix

Vörtbröd: vårt klassiska julbröd

Vörtbröd har sitt ursprung redan tillbaka på 1600-talet och är än idag ett klassiskt julbröd, på vårat julbordet här i Sverige. Det kryddiga brödet får i det här receptet sin juliga arom från just vörtmix, som är en blandning av malt och kryddor såsom nejlika, fänkål, anis, kardemumma och pomeransskal.

Brödet bakas av på en blandning av vetemjöl och rågmjöl. Och här används som degspad, vört från ölbryggning istället för vatten, till exempel porter öl eller mörkt lättöl. I det här receptet har jag russin med, men det är många som inte gillar just russin. Precis som även här i min familj, där några vill ha russin och några håller på att dö av lite russin, då plockar man bara bort russinen i receptet.

Vörtbröd recept

Vörtbröd

2 Limpor

♥  50 gram jäst
  3 dl porter
  1 påse vörtmix (75 gram)
  6 dl vetemjöl
  1 ½ dl russin
  ½ dl rapsolja
  1 dl mörk sirap
  4 dl rågsikt
  ¾ msk salt

Pensling

  ½ dl mörk sirap
♥  2 msk vatten

Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en bunke.

2. Värm upp porter i en kastrull, till fingervarmt, dvs. 37 °C. Använd en kökstermometer för bästa resultat.

3. Häll portern över jästen och lös upp den.

4. Tillsätt vörtmix och vetemjöl och blanda på låg hastighet i en assistent med degkrok, i cirka 10 minuter.

5. Låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Lägg över lite plastfolie på bunken, dock inte allt för hårt. Detta görs för att fukten bevaras bättre i degen samt att den slipper en torr hinna.

6. Blötlägg under tiden, russinen i vatten, så pass att vattnet täcker russinen. Om du nu inte är ett stort fan av russin så plockar du helt enkelt bara bort dem.

7. När degen fått jäsa lite, så tillsätts rapsolja, sirap och rågmjöl. Blanda degen i assistent med degkrok i cirka 10 minuter, på medelhastighet.

8. Därefter tillsätter man saltet och knådar degen ytterligare 5 minuter. Genom att saltet tillförs på slutet, gör att degens elasticitet stärks upp.

9. Häll ur vattnet från russinen och pressa ur vätskan. Häll russinen i degen och blanda om i assistenten, så att de knådas in i degen.

10. Dela degen i 2 delar och forma dem till runda bollar, låt den sedan vila och spänna av under en duk i cirka 10 minuter.

11. Smörj 2 formar.

12. Gör 2 limpor av degen och lägg dem i formarna. Låt jäsa under bakduk mellan 1-2 timmar, på ett varmt ställe.

13. Sätt ugnen på 250 °C

14. Grädda brödet i mitten av ugnen. Efter 5 minuter sänker man temperaturen till 200 °C. Grädda i cirka 25 minuter till. Kolla av med provsticka om brödet är klart.

15. Pensling: Värm upp den mörka sirapen och vattnet i en kastrull. Därefter penslar man på det på det varma vörtbrödet, innan man tar ur brödet ur formen.

vörtbröd

Enkelt med vörtmix

Ett recept på vörtbröd, som kräver sina moment men som underlättas av att man lätt blandar ner en påse vörtmix som kryddor, färdigblandade och klara, det är toppen. Så på ett julbord måste det så klart finnas vörtbröd med dess ljuvliga aromer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *