Klassiska tårtor: Vilka goda tårtor är det?
Dagens klassiska svenska tårtor
Över tiden så förändras och varieras en mängd olika tårtor, gamla som glöms bort, nya moderna tårtor tar fart, klassiska tårtor håller över tiden och är fortfarande populära, så vilka goda tårtor är det? Här nedan följer ett antal av de klassiska svenska goda tårtorna vi har i dagens samhälle. Tårtor är tidlösa, en självfallenhet att ha med på tillställningar.
Gräddtårta
I och med att grädden blev mer åtkomlig i början av 1900-talet, så blev det mer vardagligt att tillämpa grädde till bakverken. Gräddtårtan va då en av de tårtor som blev väldigt omtyckt och folkkärt, och som även idag är fortfarande en favorit. Jordgubbstårtan är en klassisk favorit som går hem i många hushåll. Gräddtårtan utgörs av ett lager vaniljkräm längst ner och nästa lager består av påstruken sylt och grädde, hela tårtan påstrykes eller spritsas med grädde och bär.
Prinsesstårta
Prinsesstårtan har kommit att bli den mest omtalade tårtan i Sverige. En tårta som redan existerade på 1930-talet, där dess recept inte kom ut förrän 1948, och då i boken Prinsessornas nya kokbok. Upphovsmannen till denna populära tårta var Jenny Åkerström,som på den tiden var lärare i att handhålla hushåll, åt dem svenska prinsessorna Margaretha, Astrid och Märtha. Därav kommer namnet på dess kokbok.
Tårtan kan ha en mängd olika fyllningar, dock är original receptet gjort med tårtbottnar med två fyllningar. Ett lager vaniljkräm längst ner samt två lager grädde, som sedan fodras med grön marsipan och en röd marsipanros ovanpå. Från början kallades tårtan för “grön tårta” men då denna tårta bekom att bli prinsessornas favorittårta så döptes tårtan om till Prinsesstårta.
Oscar ll-tårta
Denna tårta går även ibland under namnet Kung Oscars-tårta eller Oscarstårta, och har sin härkomst från åren omkring 1900-talet. Namnet uppkom av att just denna tårta var dåtidens kungs favorittårta. En Oscar ll-tårta utgörs av maräng mandelbottnar med smörkräm i båda lagren, med en garnering bestående av rostad mandel.
Schwarzwaldtårta
Det här är en tårta som härstammar från slutet av 1700-talet, från Tyskland, närmare bestämt från ett bergsområde vid namn Schwarzwald. Utformning på dess tårta skiljer sig stort från det svenska varianten och den ursprungliga internationella varianten. Här i Sverige utgörs Schwarzwaldtårtan av maräng nötbottnar som man penslat med choklad, lagren består av grädde och dess garnering utgörs av kakao och chokladplattor. De internationella namnet för dess tårta är Schwarzwälder Kirschtorte, och består av tårtbotten i choklad med smaksättning av körsbärsbrännvin, fyllningen utgörs av grädde med surkörsbär juice, garneras med mörk choklad plattor och syltade körsbär.
Frukttårta
Frukt har varit populärt att använda som dekorering till tårtor under många sekler, med en start redan från 1500-talet. De klassiska frukttårtorna har sitt ursprung från Tyskland och Österrike, därifrån har de sedan spridits sig till resten av världens alla små hörn. En frukttårta utgörs av tårtbottnar, med vaniljkräm som fyllning i dess båda lagren, med en dekorering av rostad mandel runt om samt frukt och fruktglasyr på ovandelen. Man använder ofta blåbär, hallon eller jordgubbar.
Dacquoise
En Dacquoise är en tårta gjord på maräng, som har sitt ursprung från Frankrike, där själva namnet har tillkommit från en stad vid namn Dax, ifrån södra delen av Frankrike. Tårtan utgörs av marängbottnar gjorda på hasselnöt, med antingen två eller tre lager av smörkräm, vaniljkräm eller mousse, samt dekoreras ibland med choklad.
Casablancatårta
Casablancatårtan bakades för första gången 1945 och blev en svensk klassiker. Det är en fyrkantig tårta bakad på marängbotten som därefter penslats med mörk choklad, med glasskräm i dess lagren, dekoreras med rostad mandel runtom samt grädde och skivad banan på ovansidan. Banan var original frukten som användes men diverse andra frukter påträffades också.
Sachertårta
Sachertårtan har sitt ursprung från Wien år 1832, där Franz Sacher skapade dess tårta. Tårtan utgörs av en botten på mörk choklad med aprikosmarmelad emellan bottnarna, och en mörk choklad glasyr ovanpå, serveras gärna med grädde till. Hur exakt originalreceptet ser ut är dock lite oklart, då det hålls hemligt på hotellet Sacher i Wien, Österrike.
Toscakaka
Toscakakan eller även kallad Toscatårtan, har sitt ursprung från Sverige i början av 1900-talet. Själva namnet Tosca kommer från en opera som Puccini har satt upp. Toscakakan utgörs av en lite plattare tårta, gjort på sockerkaksbotten med toscaglasyr, med smaken kola, samt mandelflarn utströdda ovanpå.
Många hittar till denna artikel via Google.se
- Klassiska tårtor namn
- Svenska tårtor
- Klassiska svenska tårtor
- Namn på olika tårtor
- Olika tårtor namn
- Populära tårtor
Sammanfattning klassiska tårtor
Detta är de mest populära och klassiska tårtor som vi vanligtvis gör här i Sverige och ute i Europa. Hoppas du hittat just din tårta här i texten och att du njuter av många goda bakverk och tårtor oavsett vilken årstid det är på året.