Blåbärsmousse: Frisk smak på Tårtor och Dessert - Allt om Bakning

Blåbärsmousse: Frisk smak på Tårtor och Dessert

Blåbärsmousse – Enkel variant av fyllning

Denna blåbärsmousse är definitivt en fyllning som är enkel att tillämpa, till tårtor eller varför inte bara som dessert. Receptet kan fördelaktigt tillämpas på samma sätt, på många olika smaker, man byter bara ut bäret mot annat bär eller frukt. Blåbär är ett inte alltför sött bär, ett bär med en fräsch och lätt smak, som lätt lyfter tårtans friskhet.

Dessutom så består blåbär av en mängd antioxidanter,C-vitamin, E-vitamin samt fibrer. Färska blåbär har en förmåga att bli hastigt i dåligt skick, om de ligger framme i rumstemperatur. Placera dem istället i kylen för en hållbarhet på cirka en vecka.

Gelatinet – Bibehåller stadga i moussen

Att använda sig av en mousse som fyllning till tårta, fordrar att moussen har en bibehållande stadga, på så sätt att moussen håller sig kvar inne i tårtan. Det skulle vara stor förödelse om man skapat en vacker tårta, där moussen fallerar och flyter ut, när man skär i tårtan. För att göra en stadig mousse så tillsätter man oftast gelatin, där gelatinet låter moussen stelna till. Att tänka på då är att hålla alla ingredienser rumstempererade, på så sätt slipper man att moussen skär sig.

blåbärsmousse

Se så inte moussen skär sig

Efter att man smält ner gelatinet i den uppvärmda blåbärspurén så låter man den svalna av. Den bör svalna av så pass att den har en ungefärlig temperatur som den uppvispade grädden. Har den det, då skär sig inte moussen, när de båda blandas samman.

Jag älskar att göra mousse med bär och frukt till tårtor, och det finns en uppsjö av alternativ att välja mellan.

Recept Blåbärsmousse

Räcker till 1 lager fyllning i tårta

250 gram blåbär (Frysta blåbär duger också bra)
3/4 dl socker
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde

Gör så här: 

1  Låt gelatinet ligga i kallt vatten i cirka 5 minuter.

2  Koka upp blåbär och socker i en kastrull.

3  Mixa blåbären till en jämn puré.

4  Tillsätt gelatinet i den varma blåbärspurén, rör tills gelatinet smält helt.

5  Låt svalna helt.

6  Vispa grädden fluffigt.

7  Vänd ner i grädden, den kalla blåbärspurén, med en slickepott. Se till att allt blandas.

8 Häll i mousse form, dessertglas, som tårtbotten.

9  Låt stå i kylen minst 2 timmar.

Vad kan man använda Blåbärsmousse till?

  • Tårtfyllning
  • Desserter
  • Moussetårtor

Många hittar hit till artikeln via Google.se

  • Blåbärsmousse tårtfyllning
  • Blåbärsmousse tårta
  • Blåbärsmousse till tårta
  • Tårta blåbärsmousse

Sammanfattning Blåbärsmousse Recept

Alltså, blåbär. Vilken härligt frisk smak det blir med detta fantastiska bär. Det ger inte bara kraft åt alla de som åker Vasaloppet, utan den kan ge frisk god smak på dina tårtor eller som en god dessert både på sommaren eller övriga delen av året. Njut av alla de goda smaker som naturen ger dig. Helst då på en hemmagjord tårta såklart.

Här hittar du fler tårtfyllningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *