Klassiska småkakor: Vilka finns det ? - Allt om Bakning

Klassiska småkakor: Vilka finns det ?

Småkakor är oftast kakor bakade på mördeg, men även andra ingredienser kan vara tillsatta, så vilka klassiska småkakor finns det? Det ska vi gå igenom här nedan. I en småkaka kan smaker varieras i dess oändlighet och likaså dess former. Redan från långt tillbaka har man bakat småkakor, men det var inte förrän 1820-talet, då kaffet blev fritt igen, som det tog fart med småbröd här i Sverige. Småbröd är samma sak som småkakor, och man pratade ofta om sju sorters kakor. Vill du läsa mer om bakningens historia så hittar du det i denna länk.

Klassiska småkakor – Populära småbröd

Sju sorters kakor

Hur sju sorters kakor kom till, berodde på att det blev en sorts tävling mellan väninnorna som bakade och hade bjudningar. Där man försökte imponera med sina bakverk bland vänkretsen. Och det va då kraven uppkom genom att det måste vara sju sorters kakor på bjudningen. Och just vilka sju sorters kakor det skulle vara, det varierades.

Klassiska småkakor vilka finns det

Vi kommer här att gå igenom ett antal klassiska kakor som håller över tid

Drömmar

Drömmar är en klassisk kaka som blir väldigt spröd och krackelerad, det vill säga de spricker upp. Den klassiska kakan är smaksatt med vanilj, som smakar ljuvligt gott. Den här kakan innehåller hjorthornssalt, och det är det som gör att kakan blir krackelerad, lätt och spröd. Färgmässigt så ska kakan vara nästan helt vit. En god kaka som bara smälter i munnen.

Chokladsnittar

Chokladsnittar eller som de även kallas skurna chokladkakor, är en snedskuren kaka med kakao i. Denna kaka penslas med ägg och toppas med pärlsocker. En knaprigt seg och spröd kaka med goda smaker utav choklad.

Klassiska småkakor vilka finns det

Kolasnittar

Kolasnittar är en klassiker bland småkakor, en kaka som även kallas kolakakor eller sirapskakor. Det är en kaka som blir spröd men ändå knäckigt seg, med smaker av kola. Där kola smaken kommer från sirapen som är en av ingredienserna i kakan. Efter gräddningen så skär man dessa kakor till sneda format.

Hallongrottor

Hallongrottor är en klar klassiker på fikabordet, och dessutom väldigt enkel att göra. Den här kakan är gjord på en spröd mördeg med hallonsylt i mitten. Vill man variera innehållet av sylt så kan man använda sig utav vilken sylt som helst. En spröd kaka som smälter i munnen med touch av den sega sylten.

Klassiska småkakor vilka finns det

Wienerstänger

Wienerstänger, även kallad glaserade syltkakor, är en porös kaka toppad med hallonsylt och glasyr. En väldigt enkel kaka att göra, och med ljuvliga smaker. Även här kan du byta ut hallonsylten mot vilken sylt som helst.

Jitterbuggare

Jitterbugg är en spröd kaka gjort på mördeg, med en maräng fyllning. Här gör man kakan som en ungefärlig rulltårta med marängen som lager emellan, och rullar ihop den. Självaste marängen är gjord på en bas av fransk maräng. En super god kaka med dess möra mördeg som gifter sig bra ihop med den söta frasiga marängen.

Bondkakor

Den klassiska bondkakan är gjord på mandel och sirap och får då smaker som mandel och knäck. En enkel kaka att göra, med lite knaprigt tuggmotstånd och dess seghet. En kaka som du dessutom lätt kan frysa in, bara ta upp, skära i bitar och grädda av.

Finska pinnar

Finska pinnar är en klassisk kaka som är enkel att göra. Där kakan är gjord på en mördeg med bittermandel och sötmandel i degen, som sedan toppas med hackad mandel och pärlsocker. En torr och spröd kaka, som är väldigt populär.

Schackrutor

Schackrutor är en kaka som ingår i de klassiska småkakorna. Den här kakan är gjord av en mördeg, där degen delats i två delar, och där den ena degen då smaksätts med kakao. Därefter sätts de båda degarna ihop på ett sätt som gör att det bildas ett schackbräde mönster när man skär i kakan.

Strassburgare

Strassburgare är en klassisk kaka som funnits med länge. Den här kakan är gjord på mördeg, skillnaden från en vanlig mördeg är att här har man även potatismjöl med i degen. Detta gör att kakan blir extra spröda och luftiga. Efter att kakan gräddats och svalnat så doppar man en del av kakan i choklad.

Brysselkex

Brysselkex är en klassisk kaka, gjord på en mördeg, där kakan sedan rullats i färgat socker, ofta då rosa färg. Kakan kan även vara rullad i pärlsocker. En kaka som bara smälter i mun.

Havreflarn

Havreflarn är en kaka som hör till klassiska småkakor, en kaka som inte är gjord av mördeg, utan av havregryn och sirap. Och i och med det blir denna kaka knäckaktig. Det är en kaka som slängs ihop otroligt snabbt, och som dessutom gräddas fort i ugn.

Kokostoppar

Kokostoppar är en klassisk kaka som är lätt att göra och med få ingredienser, som enbart smör, ägg, socker och kokos. En saftigt god kokoskaka som man kan ringla lite choklad över.

Vaniljhorn

Vaniljhorn är en klassisk kaka med smaker av vanilj. Den här degen är helt osötad, en mördeg utan socker. Däremot så rullar man kakan i strösocker efter att den bakats av. Samt att kakan formas till ett horn.

Klassiska småkakor vilka finns det

Nöthorn

Nöthorn är en variant av kakan vaniljhorn. Samma recept som vaniljhorn förutom att man byter ut 1 dl vetemjöl mot malda hasselnötter. Efter utbakningen så doppar man ändarna i choklad.

Korintkakor

Korintkakor har innehåll av korinter, som är mindre än russin men smakar närliggande. En snabb kaka som passar utmärkt till julfikat.

Smörkransar

Smörkransar är goda möra kakor med enbart få ingredienser som smör, vetemjöl, grädde med pärlsocker på toppen. En kaka som bara smälter i munnen.

Syltkakor

Syltkakor är en god klassisk småkaka, gjorda på mördeg, med hallonsylt i mitten eller någon annan sorts form av sylt.

Klassiska småkakor vilka finns det

Pepparkakor

Pepparkakor är ju en av julens klassiska småkakor och har funnits långt tillbaka i tiderna. En kaka som många tror sig vara en svensk kaka men pepparkakan kommer egentligen från Tyskland. Det här är en kaka med juliga kryddor som smakar mycket och som kan ätas som den är eller med kristyr ovanpå, eller varför inte göra en krans av kakorna.

Klassiska småkakor genom tiderna

Så nog finns det en uppsjö av klassiska småkakor, en del av vilka småkakor som finns, är upptaget i detta inlägg. Kakor med mördeg och andra ingredienser med olika sorters sylter och olika sorters former. En kaka sitter aldrig fel till en kopp kaffe. Småkakorna har verkligen blivit en del av det svenska och vårt så populära fikande! Klart värt att prova och se till att du bakar och äter goda småkakor vid fikat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *