Drömmar: recept på spröda kakor - Allt om Bakning

Drömmar: recept på spröda kakor

Drömmar är kakor som är väldigt spröda och goda, här med ett klassiskt recept. Den här kakan är gjord på mördeg med hjortronsalt med smaker utav vanilj. Kakan är oftast spröd och lite smulig, den bara smälter i munnen. Hjortronsaltet i kakan gör att den spricker upp samt får en spröd och luftig konsistens. I en vanlig mördeg så ska smöret oftast vara kallt men drömmar har en rörd deg, så här ska smöret vara rumstempererat.

Drömmar: recept på spröda kakor

Drömmar med hjorthornssalt

Drömmar är en småkaka som blir torra och spröda. Och just den konsistensen kommer utav att man använder sig av hjorthornssalt, i själva degen. Hjorthornssalt används som hävningsmedel, dvs det som gör att kakan lyfter sig. Det är gjort av ammoniumsalter, vilket gör att det lätt kan bli lite smak från just ammoniak. Det i sin tur gör att man inte kan använda hjorthornssalt till vad som helst.

Man bör heller inte byta ut hjorthornssalt i drömmar då det är den som ger kakan sin sprödhet och krackelering. Om man nu ändå väljer att byta ut hjorthornssalt mot bakpulver så är måttenheten:

  • 1 tsk hjorthornssalt motsvarar 2 tsk bakpulver

Men då kommer inte drömmar att få den där sprödheten och krackeleringen utan det blir som en vanlig kaka.

Drömmar: recept på spröda kakor

Laktosfria Drömmar

Är du istället laktosintolerant, så går det alldeles utmärkt att göra dessa småkakor laktosfria. Har provat och det blir absolut ingen skillnad. Byt endast ut smöret mot laktosfritt smör.

Recept Drömmar

  100 gram rumstempererat smör
  3 dl strösocker
♥  2 tsk vaniljsocker
1 dl  neutral olja
♥  1 tsk hjorthornssalt
  4 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150° C

2. Rör samman smör, strösocker och vaniljsocker i en köksassistens/elvisp eller i en bunke, tills det blir smidigt. Om du använder elvisp, ta då degkrokarna, då degen ska bearbetas ej vispas.

3. Tillsätt oljan, lite i taget, och blanda försiktigt. Drömmar innehåller två st fetter, smör och olja. Och dessa två fetter gifter sig inte med varandra så därför behöver de sakta vänjas för att de ska gå ihop.

4. I en annan bunke blandar du 3 dl vetemjöl. I ytterligare en skål blandar du 1 dl mjöl och hjorthornssaltet.

5. Tillsätt mjölblandningen på 1 dl först, ha därefter i resten av mjölet, lite i taget, inte allt på en gång, och arbeta ihop till en deg. Spar lite mjöl till utbakningen. När degen är klar, så kommer den vara lite kladdig.

6. Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den så att den håller ihop. Knåda inte degen, det ska inte bildas några glutentrådar.

6. Rulla två längder och kubba upp dem i lika stora storlekar.

7. Rulla varje bit till en boll och lägg på plåt, med bakplåtspapper.

8. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

9. Öppna inte luckan för än kakorna är klara.

10. De ska knappt få färg, de är väldigt ljusa i färg när de är klara, typ gyllenbruna.

11. Låt kakorna svalna av på galler.

Drömmar: recept på spröda kakor

Goda spröda drömmar: kakor med smak av vanilj

Ett recept på spröda krackelerade kakor med smaker av vanilj, drömmar är en klassisk småkaka. En kaka som är ljus i färgen och spröda och torra till utseende men med en god smak av vanilj. Den här kakan kan du lätt variera smakerna med, om du nu inte vill ha en vanilj smak. En annan spröd kaka att njuta av är havrekakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *