Vegansk Kladdkaka – Recept med Kikärtsspad
Kladdkaka med Kikärtsspad
Den klassiska svenska kladdkakan som är kladdig och mjuk i mitten, har här gjorts som en vegansk kladdkaka, med ett recept gjort på kikärtsspad. Att tillämpa sig utav kikärtsspad, är en variant att använda som ersättning istället för ägg.
Kikärtsspadet innehåller protein och stärkelse, vilket gör att det binder ihop precis som ägg, när du bakar. Det tillämpas precis som man gör med ägg, genom upp vispning, tills det bildas ett skum. Men i det här fallet där vi gör en kladdkaka så ska du inte vispa kikärtsspadet, utan det ska enbart röras om tillsammans med de andra ingredienserna.
Hur Mycket Kikärtsspad motsvarar ett Ägg?
Du kan använda dig utav kikärtsspad som silats bort från en burk kikärtor. Du kan även köpa speciella förpackningar med enbart kikärtsspad, som heter aqufaba. Använder du dig utav en burk med kikärtor så kan du spara kikärtorna och rosta dem i ugn med kryddor, toppen att äta som snacks. Ett ägg motsvarar ungefär 3 msk kikärtsspad.
Vegansk Kladdkaka Recept
♥ 125 gram mjölkfritt margarin
♥ 1 dl kikärtsspad
♥ 2 dl strösocker
♥ 2 dl vetemjöl
♥ ¾ dl kakao
♥ 1 msk vaniljsocker
♥ ½ tsk salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175° C.
2. Förbered en bakform med bakplåtspapper i botten. Runt om kanterna smörjer du med rumstempererat mjölkfritt margarin.
3. Smält mjölkfritt margarin i en kastrull, se till att det inte kokar. Ställ åt sidan så länge.
4. Blanda i en bunke kikärtsspad och strösocker, rör ingredienserna samman, ej med elvisp.
5. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt tillsammans. Tillsätt det torra ingredienserna till kikärtsspadsblandningen, och rör om med en slickepott.
6. Tillsätt det smälta mjölkfria smöret och blanda samman med en slickepott, tills allt är blandat.
7. Häll kladdkake smeten i den smorda formen.
8. Grädda i cirka 18-20 minuter, mitt i ugnen. Kakan ska inte stelna helt utan den ska wobbla lite i mitten när man tar ut den.
Baka med Kikärtsspad – Vegansk Kladdkaka
Att baka recept med kikärtsspad fungerar alldeles utmärkt till vegansk kladdkaka, och även till vegansk banankaka med choklad. Det blir ingen skillnad från att baka vanlig kladdkaka med ägg, och smaken av kikärtsspad känner man inte av alls. Kakan blir kladdig och go, precis som den ska vara.