Glutenfri Äppelpaj - Recept med Havregryn - Allt om Bakning

Glutenfri Äppelpaj – Recept med Havregryn

Glutenfri Äppelsmulpaj

Glutenfri äppelpaj med havregryn är ett recept med smuldeg, en gudomligt god paj som går snabbt och lätt att göra. I det här receptet har jag valt att använda mig utav Sempers fin mix som mjölsubstitut, samt ren glutenfria havregryn. Är man inte så känslig mot havregrynen så kan man använda sig utav vanliga havregryn.

Glutenfri Äppelpaj Recept med Havregryn

Laktosfri och Glutenfri Äppelpaj

Skulle man nu också vara laktosintolerant så kan man enkelt byta ut smöret mot laktosfritt smör. Man lär också här vara uppmärksam på att använda sig utav ett glutenfritt mjöl som också är laktosfritt, då vissa glutenfria mjöler innehåller laktos.

Glutenfri Äppelpaj Recept

120 gram smör eller margarin
3 msk strösocker
1 ½ dl glutenfritt mjöl
1 ½ dl ren glutenfria havregryn

Fyllning

3 – 4 st äpplen
¾ msk malen kanel
3 msk strösocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225° C.

2. Smörj en pajform med rumstempererat smör eller margarin.

3. Gör fyllningen: skala och skär äpplena i bitar. Strö ut äppelbitarna jämnt fördelade över hela pajformen. Blanda rörsocker och kanel, och strö det över äppelbitarna.

4. Gör smuldegen: tillsätt smör, rörsocker, glutenfritt mjöl och glutenfri havre i en bunke, och blanda samman till en deg genom att antigen använda händerna, en gaffel eller en elvisp.

5. Strö ut smuldegen jämt fördelat över äppelbitarna.

6. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 – 20 minuter, eller tills äppelpajen fått färg och fyllningen har mjuknat.

7. Serveras som den är eller med vispad grädde, vaniljsås, glass med mera.

Glutenfri Äppelpaj Recept med Havregryn

Glutenfri Äppelpaj med Semper Mjölmix

Glutenfri äppelpaj med havregryn är ett recept på en smuldegs paj, som är enkel och snabba att göra, bara att slänga ihop och in i ugnen. Smuldegen blir porös och smulig, som kombineras med saftiga äpplen, kanel och socker. Som mjöl substitut har jag valt att använda mig utav sempers mjölmix, som inte bara är glutenfri utan även laktosfri.

Vill man hellre ha ett annat glutenfritt mjöl så går det också bra. Servera gärna äppelpajen varm med lite vispad grädde, vaniljsås, vaniljvisp eller glass. Andra snabba glutenfria bakverk kan vara rulltårta med äppelmos.

 

1 reaktion på “Glutenfri Äppelpaj – Recept med Havregryn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *