Tårtbotten: Luftig och Hög med Potatismjöl - Allt om Bakning

Tårtbotten: Luftig och Hög med Potatismjöl

Recept Tårtbotten på Potatismjöl

Tårtbotten, eller anslag som det heter på konditor språk, omfattas av många olika recept. Det här receptet är ett äggskumsbaserat, vispat anslag, som blir luftig och hög. Här har man inte bara vetemjöl i smeten utan även en del potatismjöl.

Potatismjöl gör att tårtbotten blir luftig, men för att få den luftig så krävs en del annat moment i sammanblandningen också. Man kan heller inte byta ut mjölet mot enbart potatismjöl utan det krävs även en del vanligt vetemjöl också.

tårtbotten luftig och hög med potatismjöl

Hur Lyckas man få Tårtbotten Luftig och Hög?

Att använda sig av en del potatismjöl i tårtbotten, gör att den blir luftig. Vill man sen ha en hög tårtbotten så är a och o, att vispa ägg och socker, väldigt länge. Man vispar i minst 10 minuter, så att smeten blir alldeles vit och pösig. Då blir det att man vispar in luft i smeten som sedan gör att tårtbotten kommer att resa sig bättre inne i ugnen.

När man sedan tillsätter mjölblandningen i äggskummet, så ska man inte använda sig av elvispen. Däremot ska man försiktigt vända ner mjölblandningen med en slickepott, tills allt blandats väl.

En tårtbotten som blir hög, kräver lite mer stadga till kanterna på tårtformen. Jag brukar klä tårtformen med bakplåtspapper. En del i botten och sedan klipper jag remsor som är högre än formen och sätter fast den i formen genom att smörja med smör runt om.

Att göra Tårtbotten Glutenfri

Det här receptet går alldeles utmärkt att använda sig av, om man vill göra tårtbotten glutenfri. Man byter enbart ut det vanliga mjölet till ett glutenfritt mjöl. Jag föredrar att använda mig av Sempers glutenfria finmix, som glutenfritt alternativ. Jag ser då ingen skillnad på om det är gjort på vanligt mjöl eller glutenfritt.

Recept Tårtbotten

  4 ägg
  2,5 dl strösocker
  1 1/4 dl vetemjöl
  1 1/4 dl potatismjöl
  2 tsk bakpulver
  1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 °C

2. Klä en tårtform ( 20 cm) med bakplåtspapper.

3. Vispa ägg och socker länge, med elvisp. Vispa cirka 10 minuter, så att äggskummet blir pösigt. Det är det här momentet som sätter förutsättningarna för hur stor volym din tårtbotten kommer få.

4. Blanda i annan bunke, mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsockret.

5. Sila ner mjölblandningen i äggskummet med en finmaskig sil, för att slippa stora mjöl klumpar. Vänd sedan runt mjölblandningen försiktigt. Om smeten vispas för länge, så sjunker tårtbotten ihop och blir platt.

6. Häll ner smeten i formen.

7. Grädda i cirka 40 minuter, i nedre delen av ugnen.

8. Känn av med sticka om den är klar.

9. Tag ut tårtbotten från ugn och vänd den upp och ner på ett fat eller en bricka, på en gång. På så sätt sjunker den inte ihop i mitten.

10. Låt svalna av helt.

Tårtbotten luftig och hög med potatismjöl

Varför Potatismjöl i Tårtbotten Recept

Du skall använda dig av potatismjöl när du gör höga luftiga tårtbottnar därför att det är just potatismjölet som gör att dina tårtbottnar inte blir kompakta och tunna. Du behöver använda dig av potatismjöl och vetemjöl blandat för att få till den där riktigt höga och luftiga tårtbotten.

Många hittar hit till artikeln via Google.se

  • Tårtbotten potatismjöl
  • Tårtbotten recept
  • Tårtbotten med potatismjöl
  • Glutenfri tårtbotten potatismjöl
  • Hög glutenfri tårtbotten
  • Tårtbotten recept potatismjöl
  • Hög tårtbotten recept
  • Tårtbotten hög

Sammanfattning – Recept Luftig och Hög Tårtbotten

Så här har ni ett recept på en tårtbotten som blir lätt och luftigt, men även rätt känslig, om man nu till exempel ska göra våningstårtor. Då krävs en helt annan sorts tårtbotten med mer stadga. Men om denna vispas rätt, kan du lyckas få den bra hög. Ett recept som även funkar att göra om till glutenfri tårtbotten. Så nu är det bara att baka och låta fantasin flöda med tårtfyllningar och tillbehör.

1 reaktion på “Tårtbotten: Luftig och Hög med Potatismjöl

  1. Bästa tårtbotten jag någonsin har gjort gjorde ett recept men den blev super dålig efter testade jag den här och allting löste sig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *