Citronkräm med Grädde - En snabb Kräm - Allt om Bakning

Citronkräm med Grädde – En snabb Kräm

En snabb Citronkräm med vispad grädde – Enkel kräm att göra

Med en kräm där citronen utgör det centrala, en snabb och enkel Citronkräm med uppvispad grädde utgör dess krämighet. En enkel kräm som blir len och lätt söt och syrlig. Citronkräm med grädde är ett enkelt och mångsidigt recept, att göra från grunden.

Genom att använda sig av både citronsaften och zesten, får man en rikligt frisk smakupplevelse av citrus. En kräm som passar till allt från fyllningar i tårtor och pajer, till desserter, fyllda kakor och bakverk. En annan sorts citron kräm är lemon curd, med en härlig syrlighet och fräschhet i smakerna.

Tips för en lyckad kräm

  • Citroner – bör inte skalas långt i förväg, jag rekommenderar att skala dem strax innan du ska använda zesten. Annars finns risken att zesten kan torka ut om den ligger för länge i rumstemperatur. Skala dock heller inte så djupt att du får med det vita skalet, då den delen av citronen har en mer bitter smak.
  • Sjudningen – viktigt att man enbart sjuder krämen, långsamt. Om krämen blir för varm eller till och med kokar så kan den stelna, äggen koagulerar och det blir klumpar i krämen. Så rekommenderar att sjuda på medelvärme långsamt.
  • Sila – efter att man tillsatt smöret och det har smält, kan en fördel vara att hälla krämen genom en finmaskig sil med hjälp av en slickepott. Detta för att man eventuellt ska få bort de ägg klumpar som bildats om ägget koagulerats.

Citronkräm med grädde

Citronkräm med Grädde Recept

1 dl ägg
120 gram socker
1 msk maizena
150 gram smör
Zest och saft från 1 ½ citron
2 dl vispad grädde

Gör så här: 

1  Blanda ihop ägg, socker, maizena, zest och citronsaften, i en kastrull.

2  Låt sjuda sakta till en kräm.

3  Rör samtidigt hela tiden, så inte ägget koagulerar.

4  Tag av kastrullen från värmen.

5  Tillsätt smöret i bitar, rör tills allt blandat sig.

6  Häll citronkrämen genom en stor finmaskig sil, för att få bort eventuella koagulerade äggrester

7  Ställ in i kylen för avsvalning, med plastfolie pålagt. Lägg folien ända ner mot citronkrämens kant, så det blir lufttätt. Jag brukar fylla en spritspåse, försluta väl och lägga i ett kallt vattenbad för snabbast nerkylning i kylen.

8  Vispa grädden och vänd ner i den avsvalnande citronkrämen.

9  Vispa samman grädden och citronkrämen tills den blir len och krämig.

10  Fyll i pajskal, dessertglas, tarteletter, i det som önskas helt enkelt.

Snabbkräm med Citron

Nu har du fått ett enkelt och snabbt recept på citronkräm, som du kan använda och njuta av! Hoppas du får användning för denna goda och enkla krämen. Detta citronkräm recept är enkelt att följa och du kommer få så god kräm när du gör det! Se till att du bakar och njuter av det goda som finns och testa gärna receptet samt hör av dig i kommentarerna hur det gick! Kul att höra resultatet!

Här hittar du recept på Lemon Curd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *